Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Toet
| van: | Inkoopcommissie |
| gepubliceerd: | Internet en clubblad dec. zie Toetanchamon Ale |
| klasse: | V |
| stijl: | Overig |
| XML bestand van het recept: | Toet_oudEygiptischerecept_.xml |
Beschrijving
| Het volledige verhaal over dit Egyptische brouwsel staat in het clubblad van december 2010. |
Recept gegevens
| batchgrootte: | 10 l. |
| kooktijd: | 75 min. |
| alcoholpercentage: | 6.2 % |
| begin-SG: | 1057 |
| eind-SG: | 1012 |
| EBC (kleur): | 7.0 |
| EBU (bitterheid): | 0.0 |
Ingrediënten
| ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
|---|---|---|---|---|
| Pilsmout (3 EBC) | 1300 gr | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
| Tarwemout (4 EBC) | 200 gr | 4 EBC | ||
| Tarwevlokken | 300 gr | |||
| Havervlokken | 300 gr | |||
| Teffvlokken, wit | 250 gr | 4 EBC | Leverancier: Eragrain | |
| Honing | 100 gr | |||
| Dadels | 50 | |||
| Paradijszaad | 2 gr | |||
| Sinaasappelschil, gedroogde | 4 gr | |||
| Koriander | 1 gr | |||
| Jeneverbes | 5 gr | |||
| Maischwater | 9.6 liter | Leverancier: Kraan | ||
| Spoelwater | 6.4 liter | Leverancier: Kraan | ||
| Wyeast 3522 Belgian Ardennes | 1 | |||
| Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
| 56 °C | 53 °C | 63 °C | 72 °C | 78 °C |
| 0 min. | 10 min. | 25 min. | 25 min. | 5 min. |
Opmerkingen van de brouwer
In het orginele recept (zie clubblad december 2010) staat dat alle kruiden en de dadels pas bij het vergisten worden toegevoegd. Het 5 minuten meekoken levert volgens mij ongeveer hetzelfde op met een geringere kans op besmetting.Problemen bij brouwen
Om een betere houdbaarheid te krijgen zou je 5 gram East Kent Golding (5,5a) kunnen toevoegen (75min koken). Je krijgt dan ongeveer 10EBU. Zonder hop is de bitterheid natuurlijk 0EBU.'t Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=197