Clubkalender

Een overzicht van komende activiteiten (clubavonden, brouwdagen, excursies, etc.) en een selectie van activiteiten buiten onze vereniging. Deze laatste zijn grijs gekleurd. Zie voor eerdere activiteiten ons archief.

Voor nog meer bierevenementen: Bieragenda.nl, biernederland.nl/evenementen/ en bier.blog.nl/bieragenda

Klik hier voor een printvriendelijk formaat.

  Clubavond: Smaakafwijkingen
Vr. 30 september 2022
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden

Dezer avond gaan we diverse smaakafwijkingen proeven en bespreken. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwdag; Weizenbok
Za. 15 oktober 2022
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

Het te brouwen bier is een Weizenbok.

We gaan weer een gezellige brouwdag organiseren bij de familie Duivenvoorde, in Lisserbroek op zaterdag 15 oktober. We gaan een Weizen Bock.

In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigen gebrouwen bieren. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers!

Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven bij het inschrijven via de website  in hetleden menu. 


Algemene kenmerken
Een Weizen(doppel)bock is van origine een ondergistend typisch Duits donker Weizenbier met 6 tot 8 Vol% alcohol. 

Uiterlijke kenmerken
Koper tot donkerbruine kleur. Door de tarwe en de gist is het bier troebel (zeker bij het meeschenken van het gistdepot) tot tweeschijn. Een weelderige, romige schuimkraag is kenmerkend voor dit type bier.
Koolzuurgehalte is vrij hoog.

Geurassociaties
Het biertype heeft naast karameltoetsen de typische weeïge geur van tarwemout, aangevuld met een banaanachtige, kruidige (kruidnagel, vanille) geur van de gebruikte gistsoort. Rijke, bock-achtige meladoinen en mout in combinatie met een krachtige aroma van donker fruit (pruimen, rozijnen of druiven). Matige tot sterke fenolen (meestal vanille en / of kruidnagel), banaanesters horen ook aanwezig te zijn. Matig aroma van alcohol komt vaak voor. Geen hoparoma, diacetyl of DMS.

Basissmaak
De basissmaak is zoetig, bitterig tot licht zurigheid van de tarwemout (> 50% in de storting). 

Smaak
De smaak is in evenwicht met de geur. Moutig, zoetig, karamelachtige bitterheid en een karamelaccent door de kleurmout. De hopbitterheid is vrij laag. Een complex huwelijk van rijke, bock-achtige meladoinen, donker
fruit, kruidige (kruidnagelachtige) fenolen, banaan en/of vanille, en een matige tarwe smaak. De smaak van tarwemout wordt verder versterkt door het overvloedige gebruik van Münchener- en/of Viennamout.
Hopbitterheid is laag. Het tarwe-, mout- en gistkarakter domineren het gehemelte, de alcohol helpt de balans in de nasmaak.

Body
De body is redelijk vol, mede door het gebruik van Münchener- of (soms) Viennamout. 

Mondgevoel
Het mondgevoel is iets samentrekkend door de koolzuur. De hoog alcoholische soorten zijn enigszins alcoholwarmend.


Nasmaak
De nasmaak heeft een zoetige weeïgheid, vooral bepaald door de gistsoort. Weinig hopbitterheid waarneembaar in de (na)smaak.


Opmerkingen
Een Weizen(doppel)bock is in feite een zwaardere versie van een Dunkelweizen.


Technische kenmerken
Begin SG 1066 – 1080
SVG 70 – 77%
Alcoholpercentage 6,0 – 8,0 Vol%
Kleur 40 – 80 EBC
Bitterheid 10 – 15 EBU
Koolzuurgehalte 5,1 – 8,0 gr/ltr
Voorbeelden Schneider TAP6 Unser Aventinus, Erdinger Pikantus, Michael Plank Dunkler
Weizenbock
Nr. BJCP style (2015): 10C

 
 
  Clubavond: Nieuwe bierstijlen
Vr. 28 oktober 2022
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden

Deze avond hebben we Rick Kempen uitgenodigd, hij is werkzaam bij Bier&Co als Bierambassadeur. Hij gaat ons een lezing geven over nieuwe bierstijlen. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Uiterste besteldatum Polderbok
Ma. 31 oktober 2022
Wilfred van der Heijden
 
 
  Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
Do. 10 november 2022
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 
Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken.

 
 
  Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop.
Do. 17 november 2022
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 
Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken.

 
 
  Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
Do. 24 november 2022
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 
Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken.

 
 
  Clubavond: Clubkampioenschappen
Vr. 25 november 2022
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden

Deze keer zullen we weer in groepen bepalen welk bier in aanmerking komt voor de titel ‘beste bier van 2022’ en daarmee bepalen welke brouwer zal worden verheven tot clubkampioen.  Van de bieren die ter keuring worden aangeboden dienen TWEE  flesjes per bier te worden ingeleverd, tegelijkertijd met het compleet ingevulde inschrijfformulier. Bier in 30 cl euroflesjes met neutrale kroonkurk. Dit jaar geschiedt de inschrijving weer middels het inschrijfformulier via de website van 't Wort Wat. In groepen en onder begeleiding van een Bierkeurmeester gaan we de bieren in meerdere rondes keuren.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwdag, Dark Heavy Winter Ale
Za. 26 november 2022
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden

Dark Heavy Winter Ale

Het bier wat we gaan brouwen op de brouwdag van Zaterdag 26 november 2022 is een afgeleid bier van een English Barley Wine. Het is wat de kleur betreft donkerder dan de stijl voor een English Barley Wine voorschrijft. In de middag wordt het vaak erg gezellig. Vele kijkers, proeven/ruilen van eigen gebrouwen bieren. Kortom, een gezellige clubmiddag, ook toegankelijk voor niet brouwers!
Let op! Je kunt nu ook opgeven of je als beginnende brouwer hulp nodig hebt tijdens het brouwen. Je geeft dan bij het invullen aan dat je een brouwbuddy wenst. Ervaren brouwers onder ons kunnen als brouwbuddy fungeren. Dit kun je ook aangeven bij het inschrijven via de website  in hetleden menu

Toch willen we graag de beschrijving van een English Barley Wine weergeven. Zowel als die wordt beschreven door de Beer Judge Certification Program (BJCP) uit de USA en het Bier Keurmeesters Gilde (BKG) uit Nederland.

Je bent natuurlijk vrij in het zelf bepalen van de kleurintensiteit door nog wat met de Carafa Special mout type 1 te spelen. Die is nu in het recept voor een batch van 20 liter op 100 gram bepaald. Meer of minder zal de kleur veranderen naar donkerder of lichter. 200 gram Carafa Secial mout type 1 levert een kleur op van 62 EBC, wat wel heel (te) donker is voor de stijl.

Het recept is in ‘Brewfather’ aangemaakt voor een installatie van ‘Grainfather G30’. Door de hoge storting van veel mouten is naar verhouding meer maischwater nodig dan standaard. Dit leidt ertoe dat het spoelwater wellicht minder is de je gewend bent. Je kunt her recept ook opnieuw inladen in ‘Brewfather’, als je daarover beschikt. Eenmaal ingeladen kun je een andere brouwinstallatie kiezen, waarmee dan ook de verhouding maischwater – spoelwater zich zal aanpassen.

De linken die je daarvoor kunt gebruiken zijn:

Dark Heavy Winter Ale met enkel leidingwater Lisserbroek: brewfather.app

Dark Heavy Winter Ale met behandeld leidingwater waaraan 33% Reversed Osmose Water is toegevoegd als ook wat Calcium Sulfaat (CaSO4); Brewfather.app

Op de brouwdag is zeker Calcium Sulfaat (CaSO4) nodig, ook bekend onder de naam ‘Gips’. Recepten zijn gebaseerd op toevoeging van Fosforzuur 80% om het maischwater en het spoelwater mee aan te zuren.

 

17D. English Barley Wine (Engelse gerstewijn) volgens BJCP

Algemene indruk: Een sterk en rijk moutig bier met een aangename fruitige of hoppige diepte. Een winterse sipper met een volle, stevige body en verwarmende alcohol.

Aroma: Zeer rijk, sterk moutig, vaak met een karamelachtig aroma in donkere versies of een licht toffeekarakter in lichtere versies. Kan een rijk karakter hebben met tonen van brood, toast of toffee. Kan een matige tot sterke fruitigheid hebben, vaak met een karakter van donker of gedroogd fruit, vooral in donkere versies. Het hoparoma kan variëren van mild tot assertief en is typisch bloemig, aards, thee-achtig of marmelade-achtig. Alcohol kan laag tot matig zijn, maar is zacht en rond. De aromatische intensiteit neemt af met de leeftijd en kan een kwaliteit ontwikkelen zoals sherry, wijn of port.

Uiterlijk: Kleur variërend van gouden amber tot donkerbruin, vaak met robijnrode highlights en aanzienlijke kleurdiepte. Mag niet zwart of ondoorzichtig zijn. Lage tot matige gebroken witte kop. Kan een lage hoofdretentie hebben. Briljante helderheid, vooral bij het ouder worden, hoewel jongere versies een beetje waas kunnen hebben. Hoge alcohol en viscositeit kunnen zichtbaar zijn.

Smaak: Medium tot hoog rijke, moutige zoetheid, vaak complex en meerlagig, met brood-, biscuit- en karamelmoutaroma's (meer toffee-achtig in lichtere versies) en met een gemiddelde tot hoge fruitigheid (vaak met aspecten van donker of gedroogd fruit). Bij het ouder worden komen deze fruitige componenten meer naar voren, en donkere versies zullen een hoger niveau hebben dan lichtere. Het hoparoma, de smaak en de bitterheid kunnen enorm variëren. Lichte tot sterke hopsoorten met een Engels karakter (bloemig, aards, thee- of marmelade-achtig) komen veel voor. De bitterheid kan licht tot vrij sterk zijn en met de tijd vervagen, dus de balans kan moutig tot enigszins bitter zijn. Sterkere versies zullen een beetje alcoholisch karakter hebben. De afdronk en afdronk kunnen matig droog tot matig zoet zijn, vaak afhankelijk van de leeftijd.

Oudere versies kunnen complexe oxidatieve of wijnachtige smaken ontwikkelen op een merkbaar maar niet prominent niveau. Bleke versies lijken doorgaans bitterder, beter afgezwakt en meer vooruitstrevend dan donkere versies.

Mondgevoel: Vol en taai, met een fluweelzachte, weelderige textuur, afnemend met de leeftijd. Een zachte warmte van oude alcohol moet aanwezig zijn, maar mag niet verbranden. Carbonatatie kan laag tot matig zijn, afhankelijk van leeftijd en conditie.

Opmerkingen: De rijkste en sterkste van de moderne Engelse Ales. Hun karakter kan in de loop van de tijd aanzienlijk veranderen; zowel jonge als oude versies moeten worden gewaardeerd voor wat ze zijn. Het moutprofiel kan sterk variëren; niet alle voorbeelden zullen alle mogelijke smaken of aroma's hebben. Lichtere variëteiten hebben niet de karamel en rijkere moutsmaak, en ook niet de donkerdere gedroogde vruchten - verwacht geen smaken en aroma's die onmogelijk zijn van een bier van die kleur. Meestal geschreven als "Barley Wine" in het VK en "Barleywine" in de VS.

Geschiedenis: Een moderne afstammeling van de sterkste Burton Ales. Bass nr. 1 werd in 1872 voor het eerst een gerstewijn genoemd. Traditioneel een donkerder bier totdat Tennant (nu Whitbread) in 1951 voor het eerst Gold Label produceerde, een goudkleurige versie. De originele stijl die afgeleide variaties inspireerde in België, de Verenigde Staten, en elders in de wereld.

Karakteristieke ingrediënten: Brits pale ale en kristalmouten. Beperkt gebruik van donkere mouten. Gebruikt vaak brouwsuikers. Engelse hop. Britse gist.

Stijlvergelijking: Minder hoppig en bitter, moutiger en fruitiger dan Amerikaanse Barleywine. Kan Old Ale overlappen aan de onderkant van het bereik, maar zonder zwaardere tekenen van leeftijd. Niet zo karamelachtig en vaak niet zo zoet als een Wee Heavy.

Vitale statistieken:

Begin SG: 1.080 - 1.120

Eind SG: 1.018 – 1.030

Alcohol vol.: 8,0 – 12,0%

Kleur: SRM: 8 – 22 of 16 – 44 EBC

IBU's: 35 – 70

Commerciële voorbeelden: Burton Bridge Thomas Sykes Old Ale, Coniston No. 9 Barley Wine, Fuller's Golden Pride, Hogs Back A over T, J.W. Lee's Vintage Harvest Ale, Robinson's Old Tom

Tags: zeer sterke, amberkleurige, bovengistende, britse eilanden, traditionele stijl, sterke ale-familie, moutig

 

Barley Wine (klasse D) Algemene kenmerken, volgens het BKG

Een Barley Wine is een bovengistend (zeer) zwaar, donker volmoutig biertype met een complexe, zwaar alcoholwarmende smaak. 8,0 tot 12,0 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken
Kleur (donker) koper, roodbruin tot donkerbruin. Helder. Inzakkende tot stabiel laagje van een romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is normaal.

Geurassociaties
Volle, zwaar moutige geur. Zoetig, hoppig (soms door dryhopping), complexe, vaak kruidige geur.
Complex, met een rijke moutige zoetheid, duidelijk esters en hogere alcoholen en een mogelijke lichte tot matige kruidigheid. Soms karamel, toast en / of broodachtig aroma. De esters zijn matig tot sterk met toetsen van rozijnen, pruimen, gedroogd kersen, vijgen of pruimen.

Basissmaak
De basissmaak is zoet, (mout)bitter tot sterk bitter.

Smaak
De smaak is vol en complex. Vol, zoet, moutig en (mout) bitterig. Zwaar alcoholisch. Soms toegevoegde kruiden of andere toevoegingen. In balans met de moutigheid.
Relatief lage bitterheid voor een bier van deze sterkte, alcohol biedt een zekere balans met de moutigheid. Zoete en volle bieren hebben een hoger bitterheidsniveau.

Body
De body is vol. Sterk alcoholwarmend.

Mondgevoel
Het mondgevoel is plakkend en alcoholwarmend. Koolzuurgehalte is relatief laag en de restsuikers zijn duidelijk waarneembaar.

Nasmaak
De nasmaak is vol en complex: sterk moutig, bitter met vaak complexe kruidigheid.

Opmerkingen
De Engelse, Amerikaanse en Belgische typen Barley Wines kunnen zich onderscheiden door de geur en smaakeigenschappen van de gebruikte hopsoorten.

Technische kenmerken

Begin SG: 1080 – 1120

Schijnbare Vergisting Graad: 70 – 85%

Alcoholpercentage: 8,0 – 12,0 Vol%

Kleur: 40 – 100 EBC

Bitterheid: 35 – 80 EBU

Koolzuurgehalte 2,7 – 6,4 gr/ltr

Voorbeelden: Emelisse Barley Wine, De Prael Barleywine, Bommen & Granaten (De Molen), Tommy Double Barrel (Kompaan), Frontaal Barley Bird (Bird Brewery), Blauwe Bijl

(De Leckere), Golden Pride (Fuller’s), Robinson’s Old Tom, Bigfoot Ale (Sierra Nevada), Maelstrøm (SNAB Bierbrouwers)
Nr. BJCP style (2015): 17D (GB), 22C (USA)

 

 

 
 
  Clubavond: Bier en Bitterballen
Vr. 16 december 2022
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij
Theo van Eijden

De laatste avond van het  jaar hebben we altijd een luchtig programma. Deze avond gaan we diverse bieren proeven vergezeld van een bijpassende bitterbal. Een variatie op het thema bier en spijs. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen
Do. 12 januari 2023
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia

Voor iedereen die ooit het verlangen heeft gehad zelf zijn eigen bier te maken, organiseert 't Wort Wat een Workshop Bierbrouwen. Je wordt in drie theorie-avonden wegwijs gemaakt in het brouwproces. Niet alleen behandelen we de praktijk van brouwen van bier, maar we bespreken ook recepten, grondstoffen en de middelen waarmee je zelf thuis aan de slag kan. Hoe je met eenvoudige middelen zelf thuis een lekker bier kunt maken. 
Wat leer je nog meer? Naast de nodige theorie worden er ook diverse bieren gedronken. Dit om inzicht te krijgen in de gebruikte grondstoffen en het biertype dat het oplevert. Op de praktijkdag brouw je in een kleine groep onder begeleiding je eigen bier. Hier zal je ervaren wat het betekent om een Brouwmeester te zijn. Als afsluiting is er een bottelavond waar je eigen bier gebotteld wordt in flesjes. Dit bier kan je vervolgens mee naar huis nemen. Bij de workshop zit een uitgebreid cursusboek om achteraf nog eens alles in te kunnen opzoeken.