Clubkalender

Een overzicht van komende activiteiten (clubavonden, brouwdagen, excursies, etc.) en een selectie van activiteiten buiten onze vereniging. Deze laatste zijn grijs gekleurd. Zie voor eerdere activiteiten ons archief.

Voor nog meer bierevenementen: Bieragenda.nl, biernederland.nl/evenementen/ en bier.blog.nl/bieragenda

Klik hier voor een printvriendelijk formaat.

  Excursie naar België
Vr. 13 oktober 2023
09:00-23:00
België
Martijn Aartsma

Vrijdag 13 oktober vertrekt de excursie om 9:00u vanuit Hoofddorp in een luxe touringcar richting België, waar, zoals wij allen weten, veel uitzonderlijke bieren vandaan komen.

BROUWERIJBEZOEK: VICARIS
Als eerste bezoeken wij brouwerij Vicaris/Dilewyns in Dendermonde. Brouwerij Vicaris/Dilewyns is een familiebrouwerij die voortkomt uit de passie voor bier van oprichter Vincent Dilewyns en zijn vier dochters. In 2005 zijn de eerste Vicarisbieren geboren. Na enkele succesvolle jaren als hobbybrouwer startte familie Dilewyns in 2010 hun eigen brouwerij op in Dendermonde. Vandaag de dag staan vader Vincent en dochter Claire  aan het roer van de brouwerij, die staat voor ambachtelijke kwaliteitsbieren van hoge gisting. Vicaris onderscheidt zich door haar bieren niet te filteren of te pasteuriseren. Daardoor zal de smaak van de bieren in de fles zich nog verder ontwikkelen. Na een  rondleiding volgt (uiteraard) een degustatie van onder andere hun befaamde ‘Quinto’. Daarbij krijgen we kaas en brood en één van hun fameuze bierpralines.

Er volgt een lunch met heerlijke belegde broodjes van de bakker, en natuurlijk is er gelegenheid tot het proeven van het palet overige bieren die Vicaris brouwt. Ook is er gelegenheid tot het bezoeken van hun winkel voor aanschaf van hun volledig aanbod aan bieren en met bier gemaakte pralines en Vicaris Nootham. 

BOODSCHAPPEN
Daarna is er tijd ingeruimd om (optioneel) drankenhandel Drankgigant Dendermonde (voorheen Verhelst Drankencentrale) te bezoeken. Deze bevindt zich op loopafstand van de brouwerij (nog geen 100m verderop). Drankgigant heeft een zeer ruim aanbod van Belgische en internationale bieren.

BROUWERIJBEZOEK: HET NEST
De volgende halte is brouwerij Het Nest in Turnhout. Sinds 2006 brouwt Het Nest commercieel bier en in 2015 bouwden ze een eigen hypermoderne brouwerij om zelf hun prijswinnende bieren te brouwen. Daardoor zijn ze nu beter in staat om speciale bieren uit te brengen: de zogenaamde ‘limited edition’ bieren, zoals de SchuppenBoer Grand Cru Brandy Barrel Aged (een hele mondvol!). Deze heeft 4 maanden op brandyvaten gerijpt.  Of de op whiskyvaten gerijpte Dead Man's Hand Whisky Barrel Aged. 
Bij Het Nest starten we met een introductie en een ‘smaakmakertje’. Daarna volgt een rondleiding en uiteraard weer een degustatie van maar liefst 4 verschillende bieren. Na afloop is er uiteraard ook gelegenheid tot het aankopen van meer bieren en gerelateerde artikelen om mee naar huis te nemen. 

DINER
De reis vervolgt zich naar Steengroeve in Chaam voor het diner. Daar hebben we een chalet helemaal voor onszelf. Het diner bestaat uit een heerlijke BBQ, te beginnen met tomatensoep, en met een zalig buffet met  salade, stokbrood, etc. Speciaal voor ons zal er meer (lokaal) speciaalbier worden ingeslagen, zodat er volop keus is in verschillende soorten gerstenat. Van de organisatie krijgt u de eerste consumptie (speciaalbier of anderszins). Daarna volgt de terugkeer naar Hoofddorp, waar wij rond 23:00 verwachten aan te komen.

SAMENVATTEND
●Datum excursie: vrijdag 13 oktober
●Vertrektijd: 09:00 vanuit Hoofddorp (Lutulistraat)
●Bezoeken: Brouwerij Vicaris, Brouwerij Het Nest
●Lunch: inbegrepen: belegde broodjes van de bakker bij Vicaris
●Diner: inbegrepen: BBQ bij Steengroeve in Chaam
●Terugkeer: 23:00 in Hoofddorp

Er is plek voor 40 personen, introducees zijn ook welkom (max. 3 gasten per inschrijving; dus totaal 4 per inschrijving). Vraag gerust uw partner, broer, zwager, etc. mee! (NB voor tieners: denk om de minimumleeftijd voor het consumeren van alcohol (in België 16; in Nederland (Chaam): 18). Voor mobiel beperkten: de degustatieruimte  van Vicaris bevindt zich op de eerste etage, alleen te bereiken middels een (weliswaar ruime) trap.
Er zijn vegetarische eet-opties bij alle gelegenheden, en ook met eventuele allergieën wordt rekening gehouden. Geef dit aan bij uw aanmelding, anders kan er waarschijnlijk geen rekening mee gehouden worden.

De inschrijving sluit op 5 oktober.

Heeft u verder nog specifieke vragen, dan kunt u die richten aan Excursie 2023.


 
 
  Clubavond; Mick Vrancken (Ecolab) over reinigen en brouwen
Vr. 27 oktober 2023
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond staat weer in het teken ontsmetten en reinigen in de brouwerij. Mick Vranken van de firma Ecolab verzorgt een presentatie over dit  onderwerp. 


En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.  
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken. 
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’ en ‘Zymurgy’.
 
 
  Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
Do. 02 november 2023
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop.
Do. 09 november 2023
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
Do. 16 november 2023
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Gezamenlijke brouwdag:
Za. 18 november 2023
9:00 - 16:00 uur
Lisserbroek
Theo van Eijden
 
 
  Clubavond: Clubkampioenschappen
Vr. 24 november 2023
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond worden de ingezonden bieren voor de clubkampioenschappen gekeurd. Het wedstrijdbier is een Pale Ale en Imperial Stout. Deze keer zullen we weer in groepen bepalen welk bier in aanmerking komt voor de titel ‘beste bier van 2023’ en daarmee bepalen welke brouwer zal worden verheven tot clubkampioen. Van de bieren die ter keuring worden aangeboden dienen TWEE flesjes per bier te worden ingeleverd. Bier in 30 cl euroflesjes met neutrale kroonkurk. Dit jaar geschiedt de inschrijving weer middels het inschrijfformulier via de website van 't Wort Wat!

Deze bieren gaan we als leden aan verschillende tafels proeven. Iedere tafel wordt voorgezeten door een bierkeurmeester van het BKG en deze zal het keuren in goede banen leiden. 

En verder:

  • Maandbier: nog niet bekend
  • GEEN proeftafel i.v.m het karakter van de avond.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’ en ‘Zymurgy’. 
 
 
  Clubavond; Bier met...
Vr. 15 december 2023
20:00 uur
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

De laatste avond van het jaar hebben we altijd een luchtig programma. Deze avond gaan we diverse bieren proeven, vergezeld van een bijpassende bitterbal. Een variatie op het thema bier en spijs. 

Het is een traditie dat we de laatste clubavond in december een proeverij houden van bier met iets. Dat iets was worst, kaas, tapas, bitterballen, chocolade. Mijn geheugen laat me in de steek om alles zo even op te sommen. Nu staat we voor weer een decemberavond die ingevuld moet gaan worden. Het leek ons als bestuur een verfrissend idee om jullie als leden uit te dagen om met een voorstel te komen en eventueel dit samen met ons uit te werken en te presenten.

Heb je een idee, neem contact op met het bestuur via deze link

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Polderbok 2023
Zo. 31 december 2023
20.00 uur
De Boerderij
Wilfred van der Heijden