Welkom bij Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat!

Snelmenu

Introductie
Cursussen
Clubavonden
Clubblad
Activiteiten
Leden
Lidmaatschap
Adressen

Introductie

't Wort Wat! is de vereniging van amateurbierbrouwers in Noord-Holland, in september 1994 opgericht door Theo van de Voorde . Hij was al jaren lid van De Roerstok uit Tilburg en besloot dat het tijd was voor een vereniging die wat meer in de buurt lag. Hoewel we nog een jonge vereniging zijn, hebben we in korte tijd veel voor elkaar gekregen. 't Wort Wat! telt nu ruim 350 leden, vooral afkomstig uit de Haarlemmermeer en Amsterdam maar ook uit de rest van Nederland.

Beginners en gevorderden

Twee keer per jaar worden door de vereniging brouwcursussen georganiseerd. Mensen die bier willen brouwen, leren daar de eerste beginselen van het bereiden van het edele gerstenat. Je hoeft geen lid te zijn om hieraan deel te nemen.
Een belangrijk deel van de brouwers bestaat in onze club uit beginners: mensen die nog niet zo vaak of alleen met bierpakketten hebben gebrouwen. Gelukkig zijn er voldoende leden die tot de gevorderden gerekend mogen worden en de beginners kunnen helpen. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat alle leden regelmatig hun eigen bier gaan brouwen.
Zie de cursuspagina voor informatie, of mail naar de brouwcursus commissie.

Clubavonden

De vereniging organiseert elf keer per jaar een clubavond in buurtcentrum De Boerderij in Hoofddorp. Op de clubavond is uiteraard ruim gelegenheid om een smakelijk biertje te drinken en wat te eten, daar zorgt de clubhuiscommissie wel voor. Maar ook serieuze zaken spelen een rol. Naast het maandelijkse vragenrondje, waar de gelegenheid bestaat op domme vragen slimme antwoorden of op slimme vragen domme antwoorden te krijgen is er altijd iets speciaals te doen. Een proeverij van bokbieren bijvoorbeeld, of de clubwedstrijd of een lezing van iemand die er echt verstand van heeft. Zo hebben we een thema-avond over het gebruik van vloeibare gist gehad, een avond over alle aspecten van hop en zijn vele coryfeeën uit de professionele en amateurbierbrouwwereld bij ons op bezoek geweest. Ook zijn er natuurlijk regelmatig proeverijen en clubwedstrijden.

Clubblad

't Wort Wat! geeft elf keer per jaar een clubblad uit. Het verslaat niet alleen de verenigingsactiviteiten maar gaat vooral dieper op de technische achtergronden van het bierbrouwen: van de werking van alfa-amylase tot het zelf bouwen van een brouwinstallatie, van formules tot geschiedenis. Uiteraard worden er ook regelmatig brouwrecepten gepubliceerd.

Activiteiten

Verder worden er regelmatig excursies georganiseerd, zo zijn we op bezoek geweest bij de brouwerij en vooral ook de mouterij van Bavaria. Het voordeel van excursies met amateurbierbrouwers is niet alleen de gezelligheid maar vooral ook het feit dat een brouwerij je dingen laat zien, die de normale bezoeker niet te zien krijgt.
Diverse commissies houden zich met allerlei activiteiten bezig, zoals het organiseren van gezamenlijke brouwdagen, kwaliteitsstudies en technische  zaken. De resultaten verschijnen in het clubblad of zijn te proeven op de clubavond. De clubavonden zijn meestal op de laatste vrijdag van de maand, in buurtcentrum De Boerderij, Lutilistraat 139 te Hoofddorpen beginnen om 20.00 uur. Klik hier voor een routebeschrijving.

Leden

't Wort Wat heeft op het moment van schrijven (sept 2018) 325 leden. De meeste hiervan wonen in Noord Holland, Zuid Holland en Utrecht. We hebben zelfs één lid in Noorwegen. Onderstaande kaartjes geven een idee van de verspreiding.

Schermafbeelding_2017_05_02_om_11_57_34

Schermafbeelding_2017_05_02_om_11_58_04

Lidmaatschap

Zoals je kan zien, zijn we een bruisende vereniging. Voor 40 euro per jaar mag je je lid van 't Wort Wat! noemen. Je krijgt dan elf keer per jaar het clubblad met veel interessante informatie in de bus, en kan deelnemen aan alle activiteiten van de vereniging. Op die manier krijg je een goede indruk van het soort vereniging dat we zijn.

Wil je lid worden van 't Wort Wat! Meld je dan aan via de aanmeldpagina . Of stuur een kaartje:

Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat!
Vogelenzangseweg 196
2114BD Vogelenzang

Vergeet niet je volledige adres en telefoonnummer te vermelden.


Tot ziens en tot brouwens!

Adressen

Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat!

Secretariaat en ledenadministratie:
Nico de Boer
Vogelenzangseweg 196
2114BD Vogelenzang

e-mail: stuur de secretaris een e-mail
Telefoon: 06-52372681

Bestuur:
Zie de bestuurpagina

K.v.K nummer (Amsterdam)
40597359

Clubblad
Kopij kun je mailen naar: de redactie