Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Witbier

van:Theo van de Voorde
klasse:A
stijl:Witbier

Beschrijving

Bereiding:

  • Ten behoeve van het verkrijgen van de juiste zuurgraad van dit bier verrichten we al enkele handelingen op de avond voordat we gaan brouwen:
  • We schroten de mout, tarwe en haver en storten die, samen met de tarwe en de haver in 10 liter water van 25°C. Daarna plaatsen we onze ketel in de hooikist tot de volgende dag.
  • De volgende morgen beginnen we met het verwarmen van onze maisch tot 37°C.
  • We plaatsen de ketel in de hooikist en rusten 20 min.
  • Daarna voegen we zoveel (± 1 liter) kokend water toe totdat de temp. 45°C wordt.
  • Vervolgens plaatsen we de ketel 10 min. in de hooikist.
  • Daarna gaan we de maisch verhitten tot 52°C en rusten nu 20 min. in de hooikist.
  • We gaan door met verhitten tot 62°C gevolgd door een rust van 45 min.
  • We verhitten dan tot 73°C en we rusten nog 20 min.
  • Doe nu de jodiumproef, is er geen zetmeel meer, verwarm dan tot 78°C en rust 5 min.
  • Ga nu spoelen met water van 80°C totdat je 18 à 19 liter wort hebt.
  • Maak tijdens het spoelen van 3 dl. heldere, afgekoelde wort een giststarter.
  • Ga dan 75 min. koken (gerekend vanaf het moment dat alles kookt).
  • Voeg 25 gram Hallertau hop toe zodra de wort begint koken.
  • Voeg 20 min. voor het einde van het koken de koriander toe en 10 min. voor het einde de gedroogde sinaasappelschil en de rest van de hop.
  • Breng de wort met een roerstok flink aan het draaien en wacht dan 10 minuten alvorens de hop en de eiwitten eruit te zeven met de kaasdoek.
  • Daarna ga je de wort snel koelen met de koelspiraal! Als de temperatuur van de wort gedaald is tot 25°C is ga je het SG meten. Vul eventueel aan tot 15 l.
  • Voeg dan de gist(starter) toe.
  • Veel zuurstof in de wort brengen d.m.v. krachtig roeren of met een aquariumpompje.
  • Zet de emmer met wort op een warme plaats (20-22°C)!

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwevlokken800 g.      
Haver200 g.      
Hallertau16 g. 75 min. 3.5 α Bloemen  
Hallertau4 g. 10 min. 3.5 α Bloemen  
Sinaasappelschil, gedroogde8 g. 10 min.    
Koriander6 g. 20 min.    
Farma Trappist1 zakje      
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

37 °C45 °C52 °C62 °C73 °C78 °C
20 min.10 min.20 min.45 min.20 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

De korrelgist BREWFERM BLANCHE is een goede vervanger.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=133