Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

LIPA

datum:18 januari 2024
van:Michael Woolthuis
klasse:C
stijl:American IPA

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.

Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 23°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C

Als je de hoeveelheid Lavendel niet vertrouwd dan kan je voor het brouwen het het beste uit proberen d.m.v. een thee zetten van 10gr lavendel in 100cl gedurende 5minuten water op 66-70 graden C. Dit dan vervolgens in een standaard pils druppelen en proeven tot je de juiste smaak hebt. Daarna moet je het heel handig terug rekenen naar de hoeveelheid in de brouwbatch.

Recept gegevens

batchgrootte:710 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:6.7 %
begin-SG:1060
eind-SG:1013
EBC (kleur):18.0
EBU (bitterheid):42.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pale mout (5 EBC)2000 gr   5 EBC  
Melanoïdemout (70 EBC)200 gr   70 EBC  
Cara Pilsmout (3 EBC)400 gr   3 EBC  
Maischwater10.7 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater6 ltr     Leverancier: Kraan
Mosaic 12 gr 60 min. 12.4 α Bloemen  
Cascade15 gr 15 min. 6.3 α Bloemen  
Mosaic 4 gr 5 min. 12.4 α Bloemen  
Cascade6 gr 5 min. 6.3 α Bloemen  
Lavendel  5 min.    
Safale US-0511 gr     Leverancier: Fermentis

Maischschema

70 °C66 °C78 °C
stort min.60 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=391