Clubkalender

Een overzicht van komende activiteiten (clubavonden, brouwdagen, excursies, etc.) en een selectie van activiteiten buiten onze vereniging. Deze laatste zijn grijs gekleurd. Zie voor eerdere activiteiten ons archief.

Voor nog meer bierevenementen: Bieragenda.nl, biernederland.nl/evenementen/ en bier.blog.nl/bieragenda

Klik hier voor een printvriendelijk formaat.

  Clubavond: 30 jaar 't Wort Wat!
Za. 31 augustus 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Dit gaat een groots feest worden.

Wij zijn de organisatie aan het opzetten. Alle hulp van leden blijft welkom, neem hiervoor contact op met het bestuur. Het is nog te vroeg om details  bekend te maken om dat  nog niet alle afspraken definitief zijn. 

 
 
  Gezamenlijke brouwdag Alt
Za. 14 september 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek

Deze brouwdag gaan we een Alt brouwen. Jan Wurpel heeft er op de clubavond van juni een presentatie over gegeven. Het is ook een onderdeel van het  project Verbeter-je-eigen-bier. Je kan inschrijven voor veelvouden van 5 liter. Kosten zullen ongeveer 1 euro per liter gaan bedragen. Je kan kiezen voor brouwen op de dag zelf in Lisserbroek = heel gezellig en leerzaam of afhalen om op een later moment zelf thuis te brouwen. 

Algemene kenmerken
Alt is een West-Duits (Düsseldorf e.o.) amberbier, bovengistend met koude lagering (Hybride vergisting) van ca. 4,8Vol% alcohol.
Uiterlijke kenmerken
Amber tot diep koper-bruin, helder (gefilterd) bier. Lichtbeige, romige en stabiel blijvende schuimkraag.
Geurassociaties
Een evenwicht tussen een rijk caramout- en hoparoma (Saaz typen). De Düsseldorfer Altstadt altbieren zijn hoppiger en complexer dan die uit de regio rondom Düsseldorf, die meer moutig en fruitig zijn. Diacetyl is niet aanwezig.
Basissmaak
Zoetig, bitter.
Smaak
Hoppige smaak die overgaat naar mout of omgekeerd. Ook in de smaak zijn (gekleurde) mout en hop in balans. De eerste smaakindruk kan door de droogheid snel afvallen en overgaan in de andere. Kruidige, soms peperige toetsen door de hop. Soms is een lichte metaalsmaak waarneembaar. Geen diacetyl.
Body
Dun tot Medium.
Mondgevoel
Droog, zacht, medium tot veel koolzuur. Ondanks veel smaak toch vrij dun. Niet plakkerig.
Nasmaak
Alt eindigt droog, matig mout, matige tot vrij sterke hopbitterheid.
Opmerkingen
Alt is droger, strakker en minder fruitig van smaak dan de Speciale Belge en Engelse Pale Ales en Bitters door de hybride vergisting. Over het algemeen ook hoppiger.
Technische kenmerken
Begin SG 1046 – 1054
SVG 75 – 79%
Alcoholpercentage 4,5 – 5,0 Vol%
Kleur 25 – 40 EBC
Bitterheid 25 – 50 EBU
Koolzuurgehalte 4,2 – 5,0 gr/ltr
Voorbeelden Zum Ürige Alt, Im Füchschen Alt, Schlösser Alt, Schluessel Alt Schumacher Alt,
Kürzer Alt,
Nr. BJCP style (2015): 7B

 
 
  Clubavond: Sensorische evaluatie deel 3
Vr. 27 september 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden

Deze avond deel drie van de sensorische evaluatie van bier. Er zullen diverse smaken/geuren de revue passeren die je in bier kan aantreffen. Doel is om deze te leren herkennen en benoemen. Later in het jaar zal er een soort van examen zijn waarin getest gaat worden wat er van deze smaken/geuren is blijven hangen.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Excursie 2024 naar Zeeland en Brabant
Vr. 11 oktober 2024
09:00
Martijn Aartsma

Vrijdag 11 oktober vertrekt de excursie om 9:00 vanuit Hoofddorp in een luxe touringcar richting Zeeland.

MOUTERIJBEZOEK DE SWAEN

testeest

 

BEZOEK BROUWMUSEUM DE ROOS

 

DINER

 

 

 
 
  Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
Do. 24 oktober 2024
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Clubavond: Breng een bier, krijg een bier
Vr. 25 oktober 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Het programma van deze avond is interactief. We vragen iedereen twee flessen van een eigengebrouwen bier mee te nemen. Deze gaan we in groepen proeven en bespreken. Mogelijk herkennen we smaken/geuren die behandeld zijn tijdens de  presentaties van de sensorische evaluaties. Het is dus geen clubkampioenschap maar een laagdrempelige manier om elkaars bieren te proeven. Als beloning krijgt ieder die hier actief aan deelneemt en een eigen bier heeft meegenomen een consumptiebon voor een gratis bier van de bar.

Ook kun je deze avond de bieren inleveren voor het clubkampioenschap dat volgende maand gehouden wordt.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop.
Do. 07 november 2024
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
Do. 14 november 2024
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Gezamenlijke brouwdag
Za. 16 november 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek
 
 
  Clubavond: Bieren keuren voor clubkampioenschappen
Vr. 29 november 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Deze keer gaan we in groepen bepalen welk bier in aanmerking komt voor de titel ‘beste bier van 2024’ en daarmee welke brouwer zal worden verheven tot clubkampioen. Van de bieren die ter keuring worden aangeboden dienen 2 flesjes per bier te worden ingeleverd, tegelijk met het compleet ingevulde inschrijfformulier. Bier in 30 cl euroflesjes met neutrale kroonkurk. Dit jaar geschiedt de inschrijving weer middels het inschrijfformulier via de website van 't Wort Wat. In groepen en onder begeleiding van een Bierkeurmeester gaan we de bieren in meerdere rondes keuren. De speciale jaarbieren zijn dit jaar de Baltic Porter en de Weizen. Beide bieren zijn gebrouwen op een gezamenlijke brouwdag eerder dit jaar. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Clubavond:
Vr. 20 december 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Programma van deze avond nog niet bekend. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen gebrouwen bier
Do. 09 januari 2025
19:30 uur
Brouwmaatje, Boesingheliede
Titus Rinia