Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Merzenvooroktober

datum:16 maart 2021
van:Michael Woolthuis
klasse:A
stijl:Märzen

Beschrijving

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
 
Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 12°C en 15°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de  5°C en 15°C
De koudhop toevoegen tijdens de lagering.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.2 %
begin-SG:1051
eind-SG:1015
EBC (kleur):10.0
EBU (bitterheid):22.0
Brouwhuisefficiëntie:75 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1200 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Vienna mout (8 EBC)800 gr   8 EBC  
Cara Pilsmout (3 EBC)200 gr   3 EBC  
Cara Red (45 EBC)100 gr   45 EBC  
Fuggles11 gr 60 min. 6.5 α Bloemen  
Saaz hop3 gr 45 min. 4.5 α Bloemen  
Saaz hop3 gr 30 min. 4.5 α Bloemen  
Saaz hop3 gr 15 min. 4.5 α Bloemen  
Saaz hop3 gr Koudhop min. 4.5 α Bloemen  
Saflager S-189 1     Leverancier: Fermentis
Maischwater9.5 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater7.5 ltr     Leverancier: Kraan
Bottelsuiker5 gr/ltr      

Maischschema

72 °C68 °C78 °C
stort min.60 min.2 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=355