Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Doenkulapa

datum:7 november 2020
van:Michael Woolthuis
klasse:A
stijl:American Pale Ale

Beschrijving

De vijfde en tevens laatste van een reeks bieren uit de doenkul klasse. Beetje zelf verzonnen term voor bieren die haast binnen een biertype vallen maar eigenlijk een beetje te donker zijn.

Type als zoekterm maar doenkul en vind ze allemaal.

De aangegeven water hoeveelheden zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eindSG bereikt hebt plus het aantal liters wat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
 
Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 28°C
Lagering: 2 tot 6 weken tussen de  5°C en 20°C
De koudhop toevoegen tijdens de lagering.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:5.3 %
begin-SG:1047
eind-SG:1010
EBC (kleur):25.0
EBU (bitterheid):33.0
Brouwhuisefficiëntie:75 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pale Ale mout1200 gr   9 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (15 EBC)500 gr   15 EBC  
Ambermout (50 EBC)400 gr   50 EBC  
Magnum8 gr 60 min. 11.9 α Bloemen  
Centennial8 gr 15 min. 9.7 α Bloemen  
Centennial8 gr 5 min. 9.7 α Bloemen  
Centennial8 gr Koudhop min. 11 α Bloemen  
Maischwater8.6 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater8 ltr     Leverancier: Kraan
Safale US-051     Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker6 gr/ltr      

Maischschema

71 °C67 °C78 °C
stort min.60 min.2 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=350