Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

MacTof

van:Inkoopcommissie
klasse:D
stijl:Scotch Ale
XML bestand van het recept:macTof.xml

Beschrijving

Om nog meer karamellisatie te krijgen moet er het volgende gebeuren: Vang de eerste 1 รก 2 liter heldere wort uit de maisch op en kook deze in tot er karamellisatie optreedt en voeg dit aan het einde van het kookproces weer toe.
Let op want deze methode geeft een sterkere toffee smaak die sommige mensen kunnen omschrijven als boterig.

Dit recept leent zich uitstekend voor een experiment met gagel of sinaasappelschillen. Andere kruiden kunnen natuurlijk ook maar ze moeten wel te combineren zijn met de aanwezige caramelsmaak.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:120 min.
alcoholpercentage:5.0 %
begin-SG:1048
eind-SG:1013
EBC (kleur):42.0
EBU (bitterheid):27.0
Brouwhuisefficiëntie:80 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Palemout (7 EBC)1650 gr   7 EBC  
Cara-kristal (120 EBC)350 gr   120 EBC  
East Kent Goldings17 gr 60 min. 6 α Bloemen  
East Kent Goldings3 gr 3 min. 6 α Bloemen  
Wyeast 1728 Scottish Ale1      
Maischwater8.2 l     Leverancier: Kraan
Spoelwater9.3 l     Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

71 °C66 °C78 °C
0 min.60 min.2 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=205