Wij zijn de organisatie aan het opzetten. Alle hulp van leden blijft welkom, neem hiervoor contact op met het bestuur. Het is nog te vroeg om details bekend te maken om dat nog niet alle afspraken definitief zijn.
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden
  Gezamenlijke brouwdag Alt
Za. 14 sept. 2024
Deze brouwdag gaan we een Alt brouwen. Jan Wurpel heeft er op de clubavond van juni een presentatie over gegeven. Het is ook een onderdeel van het project Verbeter-je-eigen-bier. Je kan inschrijven voor veelvouden van 5 liter. Kosten zullen ongeveer 1 euro per liter gaan bedragen. Je kan kiezen voor brouwen op de dag zelf in Lisserbroek = heel gezellig en leerzaam of afhalen om op een later moment zelf thuis te brouwen.
Algemene kenmerken Alt is een West-Duits (Düsseldorf e.o.) amberbier, bovengistend met koude lagering (Hybride vergisting) van ca. 4,8Vol% alcohol. Uiterlijke kenmerken Amber tot diep koper-bruin, helder (gefilterd) bier. Lichtbeige, romige en stabiel blijvende schuimkraag. Geurassociaties Een evenwicht tussen een rijk caramout- en hoparoma (Saaz typen). De Düsseldorfer Altstadt altbieren zijn hoppiger en complexer dan die uit de regio rondom Düsseldorf, die meer moutig en fruitig zijn. Diacetyl is niet aanwezig. Basissmaak Zoetig, bitter. Smaak Hoppige smaak die overgaat naar mout of omgekeerd. Ook in de smaak zijn (gekleurde) mout en hop in balans. De eerste smaakindruk kan door de droogheid snel afvallen en overgaan in de andere. Kruidige, soms peperige toetsen door de hop. Soms is een lichte metaalsmaak waarneembaar. Geen diacetyl. Body Dun tot Medium. Mondgevoel Droog, zacht, medium tot veel koolzuur. Ondanks veel smaak toch vrij dun. Niet plakkerig. Nasmaak Alt eindigt droog, matig mout, matige tot vrij sterke hopbitterheid. Opmerkingen Alt is droger, strakker en minder fruitig van smaak dan de Speciale Belge en Engelse Pale Ales en Bitters door de hybride vergisting. Over het algemeen ook hoppiger. Technische kenmerken Begin SG 1046 – 1054 SVG 75 – 79% Alcoholpercentage 4,5 – 5,0 Vol% Kleur 25 – 40 EBC Bitterheid 25 – 50 EBU Koolzuurgehalte 4,2 – 5,0 gr/ltr Voorbeelden Zum Ürige Alt, Im Füchschen Alt, Schlösser Alt, Schluessel Alt Schumacher Alt, Kürzer Alt, Nr. BJCP style (2015): 7B
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek
  Clubavond: Sensorische evaluatie deel 3
Vr. 27 sept. 2024
Deze avond deel drie van de sensorische evaluatie van bier. Er zullen diverse smaken/geuren de revue passeren die je in bier kan aantreffen. Doel is om deze te leren herkennen en benoemen. Later in het jaar zal er een soort van examen zijn waarin getest gaat worden wat er van deze smaken/geuren is blijven hangen.
En verder:
Maandbier deze avond is nog niet bekend.
De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
Theo van Eijden
  Excursie 2024 naar Zeeland en Brabant
Vr. 11 okt. 2024
Vrijdag 11 oktober vertrekt de excursie om 9:00 vanuit Hoofddorp in een luxe touringcar richting Zeeland.
MOUTERIJBEZOEK DE SWAEN
testeest
BEZOEK BROUWMUSEUM DE ROOS
DINER
09:00
Martijn Aartsma
  Brouwcursus, eerste avond. Onderwerp: Mouten
Do. 24 okt. 2024
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
  Clubavond: Breng een bier, krijg een bier
Vr. 25 okt. 2024
Het programma van deze avond is interactief. We vragen iedereen twee flessen van een eigengebrouwen bier mee te nemen. Deze gaan we in groepen proeven en bespreken. Mogelijk herkennen we smaken/geuren die behandeld zijn tijdens de presentaties van de sensorische evaluaties. Het is dus geen clubkampioenschap maar een laagdrempelige manier om elkaars bieren te proeven. Als beloning krijgt ieder die hier actief aan deelneemt en een eigen bier heeft meegenomen een consumptiebon voor een gratis bier van de bar.
Ook kun je deze avond de bieren inleveren voor het clubkampioenschap dat volgende maand gehouden wordt.
En verder:
Maandbier deze avond is nog niet bekend.
De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
  Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop.
Do. 07 nov. 2024
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
  Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
Do. 14 nov. 2024
19:30 uur
Nieuw Vennep
Titus Rinia
  Gezamenlijke brouwdag
Za. 16 nov. 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek
  Clubavond: Bieren keuren voor clubkampioenschappen
Vr. 29 nov. 2024
Deze keer gaan we in groepen bepalen welk bier in aanmerking komt voor de titel ‘beste bier van 2024’ en daarmee welke brouwer zal worden verheven tot clubkampioen. Van de bieren die ter keuring worden aangeboden dienen 2 flesjes per bier te worden ingeleverd, tegelijk met het compleet ingevulde inschrijfformulier. Bier in 30 cl euroflesjes met neutrale kroonkurk. Dit jaar geschiedt de inschrijving weer middels het inschrijfformulier via de website van 't Wort Wat. In groepen en onder begeleiding van een Bierkeurmeester gaan we de bieren in meerdere rondes keuren. De speciale jaarbieren zijn dit jaar de Baltic Porter en de Weizen. Beide bieren zijn gebrouwen op een gezamenlijke brouwdag eerder dit jaar.
En verder:
Maandbier deze avond is nog niet bekend.
De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp
  Clubavond:
Vr. 20 dec. 2024
Programma van deze avond nog niet bekend.
En verder:
Maandbier deze avond is nog niet bekend.
De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.