Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Willem's Blond

van:Willem van der Ster
klasse:V
stijl:Fantasiebier

Beschrijving

De naam is gekozen vanwege de kleur en het cijfer vanwege het alcoholpercentage wat tussen de 8 en 9 volumeprocenten ligt. Het navolgende recept is voor 10 liter.

Werkwijze:
  • Indien mogelijk 24 uur van te voren de giststarter aanmaken.
  • Schroot de mouten (niet te fijn).
  • Verwarm 7 liter water tot 50°C. De geschrote mouten en het tarwemeel erbij doen en goed roeren.
  • De temperatuur zal nu ongeveer 48°C zijn.
  • Zet de maischketel 15 minuten in de hooikist.
  • Opwarmen naar 52°C; waarna wederom 15 minuten rust in de hooikist.
  • Opwarmen naar 63°C; waarna 30 minuten rust in de hooikist.
  • Opwarmen naar 68°C; waarna 15 minuten rust in de hooikist.
  • Opwarmen naar 73°C; waarna 30 minuten rust in de hooikist.
  • Doe de jodiumtest. (Indien niet goed: goed roeren, zonder verwarming, tot de temperatuur gezakt is 68°C. Zet de ketel dan nog 30 minuten in de hooikist).
  • Opwarmen naar78°C Nu 5 tot 10 minuten in de hooikist.
  • Dan filtreren en spoelen, tot ongeveer 12 liter is verkregen.
  • Ga de wort koken.
  • Zodra het brouwsel kookt alle hopbloemen erin en het vuur zo afstellen dat de wort zachtjes borrelt.
  • Kook op deze manier ongeveer één uur.
  • Voeg dan dan de geplette korianderkorrels, twee eetlepels honing, 300 gram gewone suiker en de Irish moss toe.
  • Nog een kwartiertje laten trekken.
  • Filtreer de wort.
  • Zo snel mogelijk koelen naar 25°C.
  • Bepaal het S.G., dit dient tussen de 1075 en 1080 te zijn. Indien nodig bijstellen met suiker of water.
  • Doe de wort in de grondig gereinigde en ontsmette gistingsemmer.
  • Flink beluchten met de schuimspaan of op een andere wijze.
  • Dan de giststarter erbij en wederom met schuimspaan flink opkloppen.
  • Zet de gistingsemmer op een warme, donkere plaats.
  • Omgevingstemperatuur niet onder de 18°C laten komen.
  • Laat de eerste vergisting ongeveer een week duren.
  • Hevel over in de klaringsfles met waterslot. Deze tweede vergisting duurt ongeveer 10 dagen, waarna het bottelen kan beginnen.
  • Na ongeveer 3 maanden lageren is het bier goed op dronk.
Proost!

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
begin-SG:1080
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Palemout (7 EBC)500 g.   7 EBC  
Tarwemeel500 g.      
Suiker400 g.      
Honing2 g.      
Northern Brewer10 g. 60 min. 7.5 α Bloemen  
Centennial12 g. 60 min. 8.2 α Bloemen  
Yeoman8 g. 60 min. 8 α Bloemen  
Koriander3 g. 1 min.    
Bovengist       
Iers Mos (Irish Moss)       
Maischwater7 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C63 °C68 °C73 °C78 °C
15 min.30 min.15 min.30 min.10 min.

Opmerkingen van de webredactie

De gist Brewferm Top kan hier prima gebruikt worden.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=54