Clubkalender

Een overzicht van komende activiteiten (clubavonden, brouwdagen, excursies, etc.) en een selectie van activiteiten buiten onze vereniging. Deze laatste zijn grijs gekleurd. Zie voor eerdere activiteiten ons archief.

Voor nog meer bierevenementen: Bieragenda.nl, biernederland.nl/evenementen/ en bier.blog.nl/bieragenda

Klik hier voor een printvriendelijk formaat.

  Clubavond: Algemene Ledenvergadering + Jaarbieren
Vr. 26 april 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Deze avond is de Algemene Ledenvergadering. Dit is het moment om als clublid mee te praten over keuzes die we kunnen maken. Natuurlijk eindigen we de vergadering met  ‘het rondje van het bestuur’. 

Na het officiële gedeelte zal de wedstrijdcommissie een presentatie verzorgen over de wedstrijdbieren van dit  jaar: Baltic porter en Weizen. Van beide bieren gaan we een voorbeeld proeven.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwcursus, tweede avond. Onderwerp: Gist en Hop
Do. 02 mei 2024
19:30
Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Brouwcursus, derde avond. Onderwerp: Brouwbenodigdheden
Do. 16 mei 2024
19:30
Wijkcentrum Het Contact, Nieuw Vennep
Titus Rinia
 
 
  Gezamenlijke brouwdag: Weizen
Za. 18 mei 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek

Weizen is een Duits tarwebier dat wordt gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. Het wordt geserveerd in grote glazen, waarbij het romige schuim soms centimeters boven het glas uitsteekt. De smaak is zacht, romig en zoet, met weinig bitterheid. Je kunt aroma's van kruiden, kruidnagel en banaan verwachten. De gist op de bodem van de fles wordt losgemaakt en meegeschonken, waardoor het bier troebel wordt en een vollere smaak krijgt. Weizen wordt gebrouwen met minstens de helft tarwemout en anders dan bij Witbier worden er geen kruiden aan toegevoegd.
Weizen wordt ook wel Weissbier, Weisse of Hefe Weizen genoemd, waarbij 'Hefe' gist betekent. De troebelheid en de belangrijke aroma's van kruidnagel en banaan komen voort uit de gist.
Weizen wordt vooral geassocieerd met Beieren in het zuiden van Duitsland. Lange tijd had de familie Von Degenberg het exclusieve recht om Weizen te brouwen, wat veel geld opleverde. Na het overlijden van Hans Sigmund von Degenberg in 1602, zonder erfgenamen, eiste de familie Wittelsbach het recht weer op. Koning Ludwig II verkocht uiteindelijk de brouwrechten aan Georg Schneider, die in 1872 de Schneider Weisse brouwerij oprichtte. Tot op de dag van vandaag brouwt deze brouwerij een breed scala aan Weizen-bieren, met het vlaggenschip als de Schneider Weisse Original Tap 7.

Algemene kenmerken
Alcoholpercentage: 4,5 - 6%
Kleur: 6-22 EBC
Bitterheid: 8-15 IBU
Gisting: Bovengistend met nagisting op fles
Serveer het in een Weizenglas tussen de 6 en 8 graden Celsius. 
Enkele bekende voorbeelden zijn; Paulaner Hefe Weissbier, Weihenstephaner Hefeweissbier, Franziskaner Hefe Weissbier Naturtrub en Erdinger Weissbier.

De brouwdag vind plaats in bij familie van Duivenvoorde Turfspoor 57, Lisserbroek. Je kan ook een pakket bestellen en deze afhalen in Lisse broek zodat je op een ander moment kan brouwen. Natuurlijk is iedereen welkom om en kijkje te komen nemen en de brouwers aan het werk te zien. 

Inschrijven voor deze dag via de website in het leden menu.  

 
 
  Polderbok 2023
Vr. 31 mei 2024
20.00 uur
De Boerderij
Wilfred van der Heijden
 
 
  Clubavond: Sensorische evaluatie deel 2
Vr. 31 mei 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Deze avond deel twee van de sensorische evaluatie van bier. Er zullen diverse smaken-geuren de revue passeren die je in bier kan aantreffen. Doel is om deze te leren herkennen en benoemen. Dit is deel twee, de clubavond van februari was deel een. Later in het jaar zal er een soort van examen zijn waar in getest gaat worden wat er van deze smaken/geuren is blijven hangen. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Brouwcursus, vierde avond. Onderwerp: Bottelen gebrouwen bier
Do. 20 juni 2024
19:00
Brouwmaatje, Boesingheliede
Titus Rinia
 
 
  Clubavond: Verbeter je eigen bier: Alt
Vr. 28 juni 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Ook dit  jaar hebben we weer een ‘verbeter-je-eigen-bier’ project. De bierstijl die dit keer gekozen is, is een Alt. Jan Wurpel zal op de  avond in detail op dit biertype ingaan. Natuurlijk gaan we een paar voorbeelden van deze bierstijl proeven. Dit bier zal als pakket worden uitgebracht en ook op de Brouwdag gebrouwen. Later in het jaar, als de bieren gebotteld zijn, zullen we op een gezamenlijke avond het bier proeven en feedback geven op deze bieren. Met een leuke prijs voor het best beoordeelde bier. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • Door het karakter van de avond is er geen proeftafel.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Clubavond: 30 jaar 't Wort Wat
Za. 31 augustus 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Dit gaat een groots feest worden. 

 
 
  Gezamenlijke brouwdag
Za. 14 september 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek
 
 
  Clubavond: Toets Sensorische evaluatie
Vr. 27 september 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

We gaan toetsen of de biersmaken en -geuren die behandeld zijn in de drie clubavonden van dit jaar nog herkend worden. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Clubavond: Breng een bier, krijg een bier
Vr. 25 oktober 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Het programma van deze avond is interactief. We vragen iedereen twee flessen van een eigengebrouwen bier mee te nemen. Deze gaan we in groepen proeven en bespreken. Mogelijk herkennen we smaken/geuren die behandeld zijn tijdens de  presentaties van de sensorische evaluaties. Het is dus geen clubkampioenschap maar een laagdrempelige manier om elkaars bieren te proeven. Als beloning krijgt ieder die hier actief aan deelneemt en een eigen bier heeft meegenomen een consumptiebon voor een gratis bier van de bar.

Deze avond kan je de bieren inleveren voor het clubkampioenschap dat volgende maand gehouden wordt.

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Gezamenlijke brouwdag
Za. 16 november 2024
9:00
Turfspoor 57, Lisserbroek
 
 
  Clubavond: Bieren keuren voor clubkampioenschappen
Vr. 29 november 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Deze keer gaan we in groepen bepalen welk bier in aanmerking komt voor de titel ‘beste bier van 2024’ en daarmee welke brouwer zal worden verheven tot clubkampioen. Van de bieren die ter keuring worden aangeboden dienen 2 flesjes per bier te worden ingeleverd, tegelijk met het compleet ingevulde inschrijfformulier. Bier in 30 cl euroflesjes met neutrale kroonkurk. Dit jaar geschiedt de inschrijving weer middels het inschrijfformulier via de website van 't Wort Wat. In groepen en onder begeleiding van een Bierkeurmeester gaan we de bieren in meerdere rondes keuren. De speciale jaarbieren zijn dit jaar de Baltic Porter en de Weizen. Beide bieren zijn gebrouwen op een gezamenlijke brouwdag eerder dit jaar. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.
 
 
  Clubavond:
Vr. 20 december 2024
20:00
Wijkcentrum De Boerderij, Hoofddorp

Programma van deze avond nog niet bekend. 

En verder:

  • Maandbier deze avond is nog niet bekend.
  • De proeftafel is weer bezet en ieder kan zijn of haar bier (met recept en brouwaantekeningen) meenemen ter beoordeling. Deze feedback is waardevolle informatie om je bieren nog beter te kunnen maken.
  • De bibliotheek is aanwezig met een groot aantal brouwboeken en maandbladen, zoals het Amerikaanse ‘Brew Your Own’.