Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Barley's Stout

van:Jan-Willem Fukkink
klasse:A
stijl:Stout

Beschrijving

Toen ik vorig jaar het clubkampioenschap bij 't Wort Wat veroverde was natuurlijk de grote vraag (ook voor mij) of dat een éénmalige, lucky shot was geweest. Tenslotte was (en is) er nog veel scepsis over de RIMS-techniek die ik gebruik in mijn brouw-installatie (Brewzilla 1.4).

Afgelopen vrijdag kwam daarop het definitieve antwoord. Dit jaar mocht ik maar liefst TWEE eerste prijzen in de wacht slepen: in zowel categorie A (met een Witbier) als categorie B (met een Stout). Helaas was m'n derde inzending (een Dubbel) niet van geweldige kwaliteit, waardoor het clubkampioenschap aan mijn neus voorbij ging. Die eer ging naar Arjen Boekhorst en Gerrit Walraven. Proficiat, heren!

Mijn inzending in categorie A was een Witbier. Mijn oorspronkelijke recept heb ik van Internet gehaald. Naast Hallertau-hop zat er alleen (gedroogde) vlierbloesem in (3 gram per liter). Dat leverde meestal een goed bier op, maar niet de Valentijn's Wit die ik op 14 februari 2003 brouwde. Tijdens de open keuring op het Delta Bierfestival (16-03-2003) kreeg ik als commentaar 'beter dan Grolsch Grapefruit', vanwege de overweldigende citrus-smaak. Slik...

Achteraf zijn daar twee waarschijnlijke oorzaken voor: óf ik heb een vergissing gemaakt bij het afwegen, óf de kwaliteit van de vlierbloesem was anders (verser?). Ik had namelijk in die periode net een nieuwe voorraad vlierbloesem aangeschaft.

Anyway, reden voor mij om het recept helemaal om te gooien. Terug naar de meer gebruikelijke koriander en sinaasappelschil, en nog maar een klein beetje vlierbloesem (0,5 gram per liter), en op 22 maart weer brouwen. Gezien het late tijdstip (inmaischen om 20.00 uur!) was de naam Midnight Wit op zijn plaats. Hoe laat ik klaar was vermeldt het logboek helaas niet, maar ik weet nog wel dat het een zeer soepele brouwsessie was waar echt helemaal niets tegenzat. Als experiment heb ik het brouwsel gesplitst en er twee gisten op gezet: Safale K97 die ik normaal gebruik, en Safale T58. De laatste leverde helemaal geen witbier, maar een helder(!), fris/kruidig blond biertje. Hoe het bier met de K97 uitpakte kun je zien aan de schitterende beker op de foto!

In categorie B had ik een Stout ingezonden. Gebaseerd op (bijna) hetzelfde recept als de clubkampioen van 2002, en gebrouwen op 7 december 2002. Dat was overigens tegelijk met een testbrouw van het RIMS-team in de schuur (pardon, de thuisbrouwerij) van Frans van der Kint.

Sommigen onder jullie weten dat ik eigenlijk op zoek ben naar een Porter, maar dat hij zo bitter uitvalt dat het een Stout wordt. Inmiddels heb ik besloten om dit recept niet verder te ontwikkelen, maar verder te gaan met het Robust Porter-recept van de gezamenlijke brouwdag (op 20 september). Met twee keer een eerste plaats in categorie B ga ik m'n Stout ook niet meer inzenden voor het clubkampioenschap, dus hierbij wil ik het recept graag met jullie delen.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:5.8 %
begin-SG:1058
eind-SG:1020
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0
WatertypepH maischwater 5.2

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 250   3 EBC Leverancier: Dingemans
Palemout (7 EBC)1250   7 EBC  
Ambermout (75 EBC)750   75 EBC  
Chocolademout (800 EBC)175   800 EBC  
Kristalmout (120 EBC)150   120 EBC  
Zwarte mout (1500 EBC)150   1500 EBC  
Zout1.5 90 min.    
Northern Brewer12 60 min. 9.4 α Bloemen  
Goldings7 60 min. 5 α Bloemen  
East Kent Goldings5 15 min. 6.4 α Bloemen  
Safale S-041     Leverancier: Fermentis
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

54 °C65 °C75 °C78 °C
30 min.40 min.20 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Met dit soort recepten ben je tijdens het koken steeds bezig met timen en toevoegen. Tegenwoordig houd ik m'n recepten wat simpeler en voeg alleen nog toe op 5 min. na start koken (o.a. bitterhop) en 5 min. voor einde koken (waaronder aromahop).
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=90