Zoals je waarschijnlijk wel gelezen heeft zijn Erik Bouman en Bas van de Voort in Bergen op Zoom Nederlands Kampioen amateurbierbrouwen geworden. Hieronder volgt het recept van de winnende porter:
Werkwijze:
- Spoelwater: 6 liter van 80°C, gespoeld tot 11 liter
- Kooktijd: 90 minuten.
- Hopgift: 80% bij begin koken, de rest na 75 minuten kooktijd.
- Spoelen met een wort hevelfilterpijp.
- Koelen en zeven van de hop & eiwitten met de genoemde filterpijp en daarachter een tegenstroomkoeler.
- Beluchting: op de 1e dag 30 minuten belucht met een sterielfilter tussen pomp en keramiek beluchtingssteentje.
- Suiker bij bottelen 4,5 gram per liter.
- Begin SG 1054 (29 dec 1997)
- Eind SG 1020 (24 jan 1997)
- De hoofdgisting heeft 7 dagen geduurd, het lageren 19 dagen.
|