Terug naar het overzicht
Dit recept afdrukken
Exporteer als BeerXML
Beschrijving
Het uitkomen van de nieuwe Delta A gist bij Sanders Maassen’s Yeasthead (tel 024-6453484, e-mail ) die speciaal geschikt is voor Engelse bieren, is voor ons aanleiding om nogmaals een recept voor een Engels bier te plaatsen. Het basisrecept is van ons lid Erwin Ver-meij en is eerder geplaatst in december 1995 en het is iets aangepast aan de huidige brouwin-zichten en beschikbare grondstoffen.
Werkwijze:
- neem 10 liter water en los hier het gips in op
- Verwarm het tot 56 °C en voeg de mout toe, de temp. moet dan 54 °C zijn. Rust 10 min.
- Verwarm tot 66 °C en laat 60 min. rusten
- Doe de zetmeelproef en als deze goed is verwarm dan zo snel mogelijk tot 80 °. (indien dit niet het geval is dan langer doorgaan op 66 °C)
- poel tot je 13 liter wort hebt
- Kook 90 min.; voeg de bitterhop aan het begin van het koken toe en de aroma hop de laatste paar minuten.
- Koel de wort tot 22 °C
- Verwijder de hop en de eiwitten en voeg de giststarter toe.
- Meest ideale gistingstemp. is 18 °C.
- Voeg bij de nagisting nog 10 gram hop toe.
|
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
Watertype | water verhard met gips |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|
Palemout (7 EBC) | 2 kg. |
|
7 EBC
|
|
Caramout (120 EBC) | 200 g. |
|
120 EBC
|
Leverancier: Dingemans |
Goldings | 36 g. |
90 min. |
4 α
|
Bloemen |
Goldings | 9 g. |
5 min. |
4 α
|
Bloemen |
Goldings | 10 g. |
|
4 α
|
Bloemen |
Gips (calciumsulfaat) | 7 g. |
|
|
|
Yeasthead Delta A | 1 zakje |
|
|
|
Maischwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater | |
|
|
Leverancier: Kraan |
Bottelsuiker | 6gr/liter |
|
|
|
Maischschema
54 °C | 66 °C | 80 °C |
10 min. | 60 min. | 1 min. |
Opmerkingen van de webredactie
gist advies: Safale US-05