Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

India Pale Ale (2)

van:Erwin Vermeij
klasse:C
stijl:India Pale Ale

Beschrijving

Het uitkomen van de nieuwe Delta A gist bij Sanders Maassen’s Yeasthead (tel 024-6453484, e-mail ) die speciaal geschikt is voor Engelse bieren, is voor ons aanleiding om nogmaals een recept voor een Engels bier te plaatsen. Het basisrecept is van ons lid Erwin Ver-meij en is eerder geplaatst in december 1995 en het is iets aangepast aan de huidige brouwin-zichten en beschikbare grondstoffen.

Werkwijze:

  • neem 10 liter water en los hier het gips in op
  • Verwarm het tot 56 °C en voeg de mout toe, de temp. moet dan 54 °C zijn. Rust 10 min.
  • Verwarm tot 66 °C en laat 60 min. rusten
  • Doe de zetmeelproef en als deze goed is verwarm dan zo snel mogelijk tot 80 °. (indien dit niet het geval is dan langer doorgaan op 66 °C)
  • poel tot je 13 liter wort hebt
  • Kook 90 min.; voeg de bitterhop aan het begin van het koken toe en de aroma hop de laatste paar minuten.
  • Koel de wort tot 22 °C
  • Verwijder de hop en de eiwitten en voeg de giststarter toe.
  • Meest ideale gistingstemp. is 18 °C.
  • Voeg bij de nagisting nog 10 gram hop toe.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0
Watertypewater verhard met gips

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Palemout (7 EBC)2 kg.   7 EBC  
Caramout (120 EBC)200 g.   120 EBC Leverancier: Dingemans
Goldings36 g. 90 min. 4 α Bloemen  
Goldings9 g. 5 min. 4 α Bloemen  
Goldings10 g.   4 α Bloemen  
Gips (calciumsulfaat)7 g.      
Yeasthead Delta A1 zakje      
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

54 °C66 °C80 °C
10 min.60 min.1 min.

Opmerkingen van de webredactie

gist advies: Safale US-05
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=68