Werkwijze:
24 uur van tevoren een gist starter aanmaken. Schroot de mouten (niet te fijn) Verwarm 7 liter water tot 50 graden. De geschrote mouten en het tarwe mout storten en goed roeren. De temperatuur zal nu 48 graden C zijn. Zet de maischketel 15 minuten in de hooikist. Opwarmen tot 52 graden dan weer 15 minuten rust hooikist . Dan naar 63 graden met 30 minuten rust in hooikist. Dan 68 graden met 15 minuten in hooikist. Dan naar 73 graden met 30 minuten rust in kist. Doe hierna de jodium test (indien niet goed : goed roeren, zonder verwarming, tot de temperatuur gezakt is tot 68 graden . Zet de ketel dan nog 30 minuten in de hooikist. Dan nog maals de test.Opwarmen tot 78 graden. Nu 5 tot 10 minuten in de hooikist. Dan filteren en spoelen, tot ongeveer 12 liter wort is verkregen.Ga dan het wort koken. Zodra het brouwsel kookt alle hopbloemen erin en het vuur zo stellen dat het wort gaat door koken. Dit doen we 1 uur lang. Voeg dan de koriander korrels, die we geplet hebben toe, plus 2 eetlepels honing, 300 gram rietsuiker en het iers mos toe. Nog eens 15 minuten laten door koken. Filtreer het wort . Zo snel mogelijk koelen naar 25 graden . Bepaal het SG gehalte: dit moet tussen 1075 en 1080 te zijn. Indien nodig bijstellen met suiker of water. Wort in gistingsemmer gieten, gist erbij en het geheel flink beluchten. |