Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Bokbier

van:Francine Reichwein
klasse:D
stijl:Bokbier

Beschrijving

Alhoewel dit niet echt het moment is om een bokbier te gaan brouwen (zie "De brouwagenda", blz. 28, maart 2000) lijkt het mij in deze bokkige tijd wel gepast. Het recept is deze keer van een clublampioene (1996) van de Roerstok; Francine Reichwein. Met dit bokbier haalde zij de eerste prijs in de klasse donker dikbier.

Dit bier viel mij op vanwege zijn lage eind-sg. Veel bokkies hebben namelijk de neiging veel te zoet te zijn, een soort sterke limonade dus, en daar heeft dit bier met een mooie droge smaak dus geen last van.

Wat wel jammer is bij dit recept is dat de alfazuur waarden van de hop, of de totale bitterheid van het bier, niet vermeld zijn/is. Gezien de kooktijd van de Herzbrucker mogen we aannemen dat het hier om een aromahop gaat, dus qua alfazuur verder niet belangrijk. Per jaar en per streek kunnen er behoorlijke verschillen zitten in de alfazuurwaarden van een zelfde soort, dus is het van belang e.e.a. even terug te rekenen. Van de Record en de Hallertauer hop is de verhouding 56/44. Uitgaande van een gemiddelde bitterheid van bokbier van ca. 30 EBU moet de totale alfazuurwaarde met 25 gram hop 5,2% bedragen. Hebben we bijvoorbeeld een Hallentauer van 4,4%, dan draagt deze met 11 gram ca 11 EBU bij aan het totaal. De 14 gram Record hop moet dan nog 19 EBU bijdragen en zal ongeveer op 5,8% alfazuur uitkomen. Voor deze berekeningen kan je gebruik maken van de formules van De Roerstok (januari 1999) die ik voor het gemak maar even in een spreadsheet heb verwerkt.

Succes met brouwen,
Renko Kuperus

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
alcoholpercentage:7.7 %
begin-SG:1066
eind-SG:1008
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):30.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 2 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (20 EBC)660 g.   20 EBC  
Ambermout (50 EBC)260 g.   50 EBC  
Caramelmout (150 EBC)100 g.   150 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 65 g.   4 EBC  
Bruine suiker 75 g.      
Yeoman14 g. 90 min. 5.8 α Bloemen  
Hallertau11 g. 90 min. 5 α Bloemen  
Hallertau Hersbrücker10 g. 15 min. 2 α Bloemen  
Farma Trappist1 zakje      
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

53 °C62 °C73 °C78 °C
45 min.60 min.60 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Gebruik 7,5 liter maischwater en 6 liter spoelwater. Bruikbar gisten zijn: Westmalle (opgekweekt uit een flesje) en Farma bovengist.

Opmerkingen van de webredactie

Recept van de maand oktober 2001. De genoemde gist is nu bekend als Brewferm Top.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=40