Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Cupido's Lentebok

van:Renko Kuperus
klasse:C
stijl:Meibok

Beschrijving

Anders dan de overige recepten van mijn hand gaat dit recept uit van 10 liter. Het is dan ook een recept uit mijn beginperiode en bijzonder geschikt voor de Bijna Brouwer.

Werkwijze:
Pas gewone stijgende infusie methode toe volgens het aangegeven maischschema. Neem bijvoorbeeld 9 liter van ca 55 ºC en stort hier langzaam de geschrote mout in. De eindtemperatuur zal dan ongeveer 52 ºC zijn.

  • Spoelen met water van ca 80-85 ºC.
  • Zodra het kookt voegen we alle Northern Brewer hop toe.
  • De laatste 10 minuten (dus na 65 min) voegen we de eventueel de Saazer hop en/of de koriander toe.
  • Na het koken laten we dit ca 15 minuten met gesloten deksel trekken.
  • Vervolgens de hop en eiwitten met een kaasdoek filteren en dan snel koelen tot ca 25 ºC
  • Na het koelen en beluchten voegen we de eerder gemaakte giststarter toe.
  • Als we gebruik maken van het depot van een echte trappist moeten we de giststarter een dag of drie van te voren maken en gebruik het depot van 2 flesjes.

Zoals je gezien hebt, hebben we moeilijkheid en de kosten in drie stappen verdeeld. Hierdoor zijn feitelijk alle redenen om niet te beginnen weggenomen. Ik stel mij dan ook voor dat onze bierbrouwervereniging eind december 2000 geen leden meer heeft die nog niet zelf een biertje gemaakt hebben.

Dus wat zal BB in 2001 voor jou betekenen, nog steeds een Bijna Brouwer, een Bange Beginner of een Begonnen Brouwer!

Veel succes,

Renko Kuperus

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:6.0 %
begin-SG:1064
eind-SG:1014
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):35.0
Watertype2 theelepeltjes melkzuur in 9 liter water

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Lichte mout (5 EBC)1.75 kg.   5 EBC  
Munichmout (12 EBC)200 g.   12 EBC  
Caramelmout (150 EBC)50 g.   150 EBC  
Rietsuiker 200 g.      
Koriander7 g. 10 min.    
Northern Brewer20 g. 75 min. 7.5 α Bloemen  
Saaz hop10 g. 10 min. 2.5 α Bloemen  
Bovengist5 g.      
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C63 °C73 °C78 °C
20 min.45 min.30 min.5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Bruikbare gist bv. depot van een trappist of een delta.

Opmerkingen van de webredactie

gist advies: BREWFERM TOP BOVENGIST
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=38