Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
datum: | 26 november 2018 |
van: | Theo van Eijden |
klasse: | C |
stijl: | India Pale Ale |
Dit bier gaan we “late hopping” toepassen. Hierbij voegen we de hop toe als de wort is afgekoeld tot 80 graden. Doel hiervan is om zoveel mogelijk aroma van de hop in de wort vast te houden. Schroot de mout en stort deze in het water in een verhouding van 3 liter water per kilo mout. Neem het water 3 graden warmer zodat na storten van de koudere mout de temperatuur van het beslag 67 graden is geworden. Houd het beslag 1 uur op deze temperatuur, ieder kwartier even roeren. De enzymen hebben immers geen pootjes 😎. Laat de gefilterde wort aflopen na de kookketel. De eerste liters terug voeten totdat de wort helder is geworden. De pH van het spoelwater corrigeren naar pH 5,4. Blijf spoelen totdat er ongeveer 13 liter in de kookketel zit. Als de wort kookt kan de eerste hop worden toegevoegd. Maar let nu op; de laatste hop niet aan het einde kook toevoegen maar pas als de wort is afgekoeld naar 80 graden. Ook deze hop met behulp van een blender fijn snijden. Door de vorm van de hopbloemen komt de lupiline moeilijk vrij. Door het goed fijn te snijden ben je er zeker van dat je het maximale aan smaak en aroma er uit haalt. Deze methode heeft ook de naam aan dit bier gegeven . Filter de wort en koel het af naar 18 graden, voeg de gist toe. Houd deze temperatuur zeker 10 dagen aan en verlaag dan de temperatuur naar 5 graden voor de lagering. |
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 60 min. |
alcoholpercentage: | 6.6 % |
begin-SG: | 1063 |
eind-SG: | 1013 |
EBC (kleur): | 16.0 |
EBU (bitterheid): | 37.0 |
Brouwhuisefficiëntie: | 78 % |
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Palemout (7 EBC) | 2630 gr | 7 EBC | ||
Munichmout (12 EBC) | 480 gr | 12 EBC | ||
Cascade | 15 gr | 60 min. | 7 α | Bloemen |
Centennial | 30 gr | 10 α | Bloemen | |
Citra | 30 gr | 13 α | Bloemen | |
Simcoe | 30 | 13 α | Bloemen | |
Lallemand BRY-97 | 1 | Leverancier: Lallemand | ||
Maischwater | 3 ltr/ kg mout | Leverancier: Kraan | ||
Spoelwater | 13 ltr in kookketel | Leverancier: Kraan | ||
Bottelsuiker | 6 gr/ltr |
67 °C | 78 °C |
60 min. | 10 min. |