Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

't Wort Wat Pale Ale

datum:4 november 2018
van:Theo van Eijden
klasse:A
stijl:American Pale Ale

Beschrijving

Dit is een APA waarbij de hop  pas de laatste 20 minuten van het kookproces worden toegevoegd. Dit resulteert in een mooi soepele bitterheid en een enorm hop aroma. 

Maisch de mout in één stap in bij 67 graden gedurende 90 minuten. Uitmaischen bij 76 graden. spoel de suikers uit met spoelwater van pH 5,3 en spoel door totdat er  ongeveer 11,5 liter in je kookketel zit. Dit is om de verliezen tijdens koken en vergisten te compenseren. Kook gedurende 60 minuten, de hop aan het einde van de kook toevoegen als de wort is afgekoeld naar 80 graden en dan deze 15 minuten laten trekken. Filter de wort en koel deze verder af naar 19 graden en start de vergisting. Als de hoofdvergisting is voltooid de dry-hop toevoegen, deze nog 7 dagen laten staan daarna overhevelen naar een mandfles voor de lagering. De temperatuur bij lagering zo laag mogelijk houden, 5 graden. Bottel het bier met 7 gramsuiker per liter. 

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:60 min.
alcoholpercentage:6.0 %
begin-SG:1056
eind-SG:1010
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):37.0
Brouwhuisefficiëntie78 %

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1300 gr   3 EBC  
Vienna mout (8 EBC)300 gr   8 EBC  
Caramelmout (80 EBC)55 gr   80 EBC  
Centennial5.2 gr 20 min. 9.2 α Bloemen  
Amarillo5.2 gr 20 min. 8.2 α Bloemen  
Centennial10.4 gr 10 min. 9.2 α Bloemen  
Amarillo10.4 gr 10 min. 8.2 α Bloemen  
Centennial10.4 gr   9.2 α Bloemen  
Amarillo10.4 gr   8.2 α Bloemen  
Citra 10.4 gr 7 dagen tijdens navergisting min. 11.1 α Bloemen  
Safale US-051     Leverancier: Fermentis
Maischwater3.7 liter     Leverancier: Kraan
Spoelwatertot in kookketel 11.5 liter     Leverancier: Kraan
Bottel suiker7 gr/liter      

Maischschema

66.7 °C76 °C
90 min.5 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=299