Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Bockbier

van:Theo van de Voorde
klasse:D
stijl:Bokbier

Beschrijving

Maisschema (stijgend):
Start met 9 liter water van 58° C en voeg hierbij de mouten toe. De temperatuur moet dalen tot 55°C. Rust nu 15 minuten. Verwarm nu tot 65°C en rust 45 minuten. Verwarm nu tot 73°C en rust 30 minuten. Doe de jodiumproef en verwarm dan tot 78°C. Hierna 5 minuten rusten, filteren en spoelen, en vervolgens 75 minuten koken en snel koelen.
Maisschema (dalend):
Start met 9 liter water van 72°C en voeg de helft van de granen toe. De temperatuur moet nu 73°C worden. Desnoods aanpassen. Rust nu 30 minuten. Voeg nu de andere helft van de granen toe. De temperatuur moet nu 65°C worden. Rust nu 45 minuten. Verwarm nu tot 73° en rust 30 minuten. Doe de jodiumproef en doe vanaf nu alles hetzelfde als bij de stijgende infusiemethode.

SG waarde na de koeling (bij een goed rendement) circa 1075 bij 10 liter wort. Als alternatief is te overwegen tot 12 liter te spoelen. De SG waarde zal tot circa 1065 dalen. SG waarde bij bottelen 1015.

Als gist wordt de Farma Trappist of de Delta X of Delta Y gist aangeraden. Om uw bock ook rond de goede tijd op dronk te hebben is het raadzaam om eind juni te gaan brouwen.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:8.0 %
begin-SG:1075
eind-SG:1015
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1.5 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Munichmout (20 EBC)450 g.   20 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 200 g.   4 EBC  
Ambermout (50 EBC)150 g.   50 EBC  
Caramelmout (150 EBC)150 g.   150 EBC  
Kristalmout (150 EBC)100 g.   150 EBC  
Zwarte mout (1500 EBC)15 g.   1500 EBC  
Kandijsuiker, donker250 g.      
Bitterhop25 g. 75 min. 6 α Bloemen  
Aromahop8 g.     Bloemen  
Farma Trappist1 zakje      
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

55 °C65 °C73 °C78 °C
15 min.45 min.30 min.5 min.

Opmerkingen van de webredactie

Recept van de maand december 1994. De genoemde gist is nu bekend als Brewferm Top.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=23