Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
van: | Theo van de Voorde |
klasse: | D |
stijl: | Bokbier |
Maisschema (stijgend):
Start met 9 liter water van 58° C en voeg hierbij de mouten toe. De temperatuur moet dalen tot 55°C. Rust nu 15 minuten. Verwarm nu tot 65°C en rust 45 minuten. Verwarm nu tot 73°C en rust 30 minuten. Doe de jodiumproef en verwarm dan tot 78°C. Hierna 5 minuten rusten, filteren en spoelen, en vervolgens 75 minuten koken en snel koelen.Maisschema (dalend): Start met 9 liter water van 72°C en voeg de helft van de granen toe. De temperatuur moet nu 73°C worden. Desnoods aanpassen. Rust nu 30 minuten. Voeg nu de andere helft van de granen toe. De temperatuur moet nu 65°C worden. Rust nu 45 minuten. Verwarm nu tot 73° en rust 30 minuten. Doe de jodiumproef en doe vanaf nu alles hetzelfde als bij de stijgende infusiemethode. |
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 75 min. |
alcoholpercentage: | 8.0 % |
begin-SG: | 1075 |
eind-SG: | 1015 |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 1.5 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Munichmout (20 EBC) | 450 g. | 20 EBC | ||
Tarwemout (4 EBC) | 200 g. | 4 EBC | ||
Ambermout (50 EBC) | 150 g. | 50 EBC | ||
Caramelmout (150 EBC) | 150 g. | 150 EBC | ||
Kristalmout (150 EBC) | 100 g. | 150 EBC | ||
Zwarte mout (1500 EBC) | 15 g. | 1500 EBC | ||
Kandijsuiker, donker | 250 g. | |||
Bitterhop | 25 g. | 75 min. | 6 α | Bloemen |
Aromahop | 8 g. | Bloemen | ||
Farma Trappist | 1 zakje | |||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
55 °C | 65 °C | 73 °C | 78 °C |
15 min. | 45 min. | 30 min. | 5 min. |