Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Cupido's Winterbier

van:Renko Kuperus
klasse:C
stijl:Winterbier

Beschrijving

Twee- of driemaal per jaar brouw ik een winterbier. Nou weet ik dat de meningen over wat een winterbier nou eigenlijk is nogal verdeeld zijn. Het gaat hier dan ook niet over een algemeen aanvaarde definitie, maar meer een persoonlijke indicatie van een heftig biertje. Zo een van een procentje of 9 (meer mag ook). Hoewel wij dol zijn op dit soort gerstewijntjes is mijn grootste probleem (behalve dat we er aan beginnen voordat ze goed gerijpt zijn) dat ze vaak te zoet zijn. Te veel restsuikers komt de doordrinkbaarheid niet ten goede. Ik heb met brouwschema's al zo'n beetje alles geprobeerd, behalve de Engelse methode (dalende infusie, nou ja… 's avonds storten en dan een nachtje op 67 a 68 °C laten staan) die ga ik binnenkort eens proberen. In dit recept is zo'n 10% mout vervangen door suiker, en ik moet zeggen dat het al wat beter is. Met zo'n enorme hoeveelheid storting is het aan de andere kant natuurlijk logisch dat je ongeveer twee maal zo veel restsuikers krijgt dan bij bijvoorbeeld een pilsje. Maar goed, ik vond deze nog steeds erg vol van smaak en behoorlijk rond op de tong (waar heb ik dat meer gehoord…). Zo vol en rond dat ik onwillekeurig aan een Belgische meester moest denken die hier helemaal lyrisch van werd. Inderdaad… Rubens.

Bij de waterbewerking vermeld hoeveel ik het beslag(water) en het spoelwater aanzuur. Tevens vermeld ik middels een formuletje vaak hoe ik aan de hoeveelheden brouw- en spoelwater kom. Dit wordt blijkbaar niet door iedereen even goed begrepen en zal dat dus even uitleggen. Ten eerste heeft de aanzuring niets met de formule van de waterberekening te maken maar met mijn pH-meter.

Om te weten hoeveel brouwwater we moeten gebruiken moeten we uitgaan van een bepaalde beslagdikte. Dat kan variëren van 2,5 tot 4 liter per kg mout, afhankelijk van het soort bier. Over het algemeen gebruik ik 3 tot 3,5 liter per kg mout. Om de hoeveelheid spoelwater te kunnen berekenen schatten we hoeveel water er in de bostel achterblijft, vuistregel is zo'n 0,8 liter per kg mout, en hoeveel water (eigenlijk wort) we verdampen, in mijn geval meestal 5 tot 6 liter!

Succes met brouwen.

Renko Kuperus

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:75 min.
alcoholpercentage:11.0 %
begin-SG:1107
eind-SG:1024
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):30.0
Watertypespoel- en brouwwater aangezuurd met melkzuur

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 3125 g.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Cara Pilsmout (60 EBC)300 g.   60 EBC  
Tarwemeel200 g.      
Kandijsuiker, wit375 g.      
Hallertau Spalt Select17.5 g. 75 min. 4.9 α Bloemen  
Challenger hopbloemen7.5 g. 10 min. 7.5 α Bloemen  
Hallertau7.5 g. 1 min. 2.5 α Bloemen  
Yeasthead Delta S1 zakje      
Iers Mos (Irish Moss)2.5 g. 10 min.    
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

51 °C62 °C68 °C73 °C78 °C
10 min.45 min.20 min.30 min.1 min.

Opmerkingen van de webredactie

safbrew T-58 korrelgist is een prima vervanger.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=128