Terug naar het overzicht Dit recept afdrukken Exporteer als BeerXML
Engel
van: | Renko Kuperus |
klasse: | D |
stijl: | Quadrupel |
Beschrijving
Deze quadruppel is één van mijn oudere biertjes en stamt nog uit de tijd dat ik 15 à 16 liter per keer brouwde. Ik heb 'm nu twee keer gebrouwen en ook de tweede keer was het alsof een Engeltje over je tong fietste. Hoewel ik vind dat de reproduceerbaarheid van mijn eigen bieren vaak te wensen over laat, lukt dat met dit Engeltje aardig. Ze is wel een beetje heftig en de doordrinkbaarheid is mijns inziens ook voor verbetering vatbaar, ik zou haar wel iets droger willen hebben (minder restsuikers). Momenteel ben ik de hele tuin aan het herinrichten (ik voel me 's avonds een soort menselijke buldozer) en het brouwen ligt dan ook een paar maanden stil (ik deed juli en augustus toch al niet veel, maar daar zijn dit jaar mei en juni bijgekomen), dus dit jaar geen Engeltje.De volgende keer dat ik dit Engeltje ga brouwen ben ik van plan naar 20 liter te gaan en de verhouding mout en suiker aan te passen voor een betere doordrinkbaarheid. Mocht iemand dit experiment voor mij willen doen, dan hoor ik dat graag. |
Recept gegevens
batchgrootte: | 10 l. |
kooktijd: | 90 min. |
EBC (kleur): | 0.0 |
EBU (bitterheid): | 0.0 |
Watertype | Brouw- en spoelwater aanzuren met melkzuur |
Ingrediënten
ingrediënt | hoeveelheid | kooktijd | waarde | bijzonderheden |
---|---|---|---|---|
Pilsmout (3 EBC) | 3.25 kg. | 3 EBC | Leverancier: Dingemans | |
Ambermout (50 EBC) | 345 g. | 50 EBC | ||
Tarwemout (4 EBC) | 250 g. | 4 EBC | ||
Lindebloesemhoning | 190 g. | |||
Northern Brewer | 20 g. | 90 min. | 7.5 α | Bloemen |
Basterdsuiker, wit | 310 g. | |||
Iers Mos (Irish Moss) | 3 g. | 10 min. | ||
Wyeast 1214 Belgian Abbey | ||||
Maischwater | Leverancier: Kraan | |||
Spoelwater | Leverancier: Kraan | |||
Bottelsuiker | 6gr/liter |
Maischschema
52 °C | 64 °C | 74 °C | 78 °C |
15 min. | 60 min. | 45 min. | 1 min. |
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=109