Terug naar het overzicht   Dit recept afdrukken   Exporteer als BeerXML

Engel

van:Renko Kuperus
klasse:D
stijl:Quadrupel

Beschrijving

Deze quadruppel is één van mijn oudere biertjes en stamt nog uit de tijd dat ik 15 à 16 liter per keer brouwde. Ik heb 'm nu twee keer gebrouwen en ook de tweede keer was het alsof een Engeltje over je tong fietste. Hoewel ik vind dat de reproduceerbaarheid van mijn eigen bieren vaak te wensen over laat, lukt dat met dit Engeltje aardig. Ze is wel een beetje heftig en de doordrinkbaarheid is mijns inziens ook voor verbetering vatbaar, ik zou haar wel iets droger willen hebben (minder restsuikers). Momenteel ben ik de hele tuin aan het herinrichten (ik voel me 's avonds een soort menselijke buldozer) en het brouwen ligt dan ook een paar maanden stil (ik deed juli en augustus toch al niet veel, maar daar zijn dit jaar mei en juni bijgekomen), dus dit jaar geen Engeltje.De volgende keer dat ik dit Engeltje ga brouwen ben ik van plan naar 20 liter te gaan en de verhouding mout en suiker aan te passen voor een betere doordrinkbaarheid. Mocht iemand dit experiment voor mij willen doen, dan hoor ik dat graag.

Recept gegevens

batchgrootte:10 l.
kooktijd:90 min.
EBC (kleur):0.0
EBU (bitterheid):0.0
WatertypeBrouw- en spoelwater aanzuren met melkzuur

Ingrediënten

ingrediënthoeveelheidkooktijdwaardebijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 3.25 kg.   3 EBC Leverancier: Dingemans
Ambermout (50 EBC)345 g.   50 EBC  
Tarwemout (4 EBC) 250 g.   4 EBC  
Lindebloesemhoning190 g.      
Northern Brewer20 g. 90 min. 7.5 α Bloemen  
Basterdsuiker, wit310 g.      
Iers Mos (Irish Moss)3 g. 10 min.    
Wyeast 1214 Belgian Abbey       
Maischwater      Leverancier: Kraan
Spoelwater      Leverancier: Kraan
Bottelsuiker6gr/liter      

Maischschema

52 °C64 °C74 °C78 °C
15 min.60 min.45 min.1 min.
't Wort Wat receptendatabase: http://www.twortwat.nl/recepten?id=109