Terug naar overzicht

Recept van de maand november

tww november 2024
Door: Michael Woolthuis

Als er nu toch verkiezingen in der(of is het die, ik raak altijd in de war van al die duitsenaamval onzin) heimat komen dan kies ik voor Schwartz bier.Hier is een lekker recept zonder veel poespas of andere moeilijk gedoe. Het is wel een ondergister dus voor de iets meer gevorderde brouwer. Ik bedoel dus diegene met een klimaatkast. Al is het raam openlaten met de huidige temperaturen ook wel voldoende denk ik.

Als je echter niet aan een ondergister wil beginnen dan kan je deze ook vergisten met de S-04.Je hebt dan wat minder frisse pils afdronk maar is wel wat makkelijker. Overigens is het niet helemaal volgens de biertype gids maar dat mag de drinkpret niet drukken. En: roggemout. Mag dat wel van het reinheidgebot? Toevoegingen kunnen denk ik wel al zou ik zo één twee drie geen positieve bijdrage durven verzinnen.

Groeten, Michael

glass_cup_feed_food_kettle_drink_1150803_pxhere_com

 

 

Zwartigpielsie

stijl: Schwartz

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.0 %
begin-SG: 1051
eind-SG: 1012
EBC (kleur): 81.0
EBU (bitterheid): 24.0
Brouwhuisefficiëntie: 80 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pilsmout (3 EBC) 1600 gr   3 EBC Leverancier: Dingemans
Special B 100 gr   400 EBC  
Cara Pilsmout (3 EBC) 400 gr   3 EBC  
Roggemout, Chocolade 100 gr   800 EBC  
Maischwater 7 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater 9 ltr     Leverancier: Kraan
Chinook 6 gr 60 min. 13.2 α Pallets
Chinook 5 gr 10 min. 13.2 α Pallets
Saflager S-189 11 gr     Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker 5 gr/ltr      

Maischschema

68 °C 64 °C 78 °C
stort min. 60 min. 5 min.

Hoofdvergisting: 2 a 3 weken tussen 10°C en 15°C
Lagering: 2 tot 4 weken tussen de 5°C en 15°C

 

 

Terug naar overzicht