Terug naar overzicht | |
Grodziskie |
tww oktober 2024 |
![]() |
|
Op de website van de brouwerij is veel informatie te vinden, onder andere het recept voor dit bier;
Hoge concentraties magnesium en calcium ondersteunen de enzymatische activiteit tijdens het maischen en de klaring van het uiteindelijke bier. Een hogere verhouding tussen sulfaat en chloride benadrukt de hopkarakteristieken en de rokerige tonen. Maischstappen: Filtratie van het wort met behulp van haver- of rijsthulzen; historisch werden hopbellen of zelfs hooi gebruikt. Toevoeging van rijsthulzen: 10% van het moutgewicht. Koken gedurende minimaal 60 minuten tot een minimum van 4% verdamping is bereikt. Hoppen met Tomyski of Lubelski hoppen om 20-30 IBU te bereiken in het uiteindelijke bier. 70-80% van de hopgift aan het begin van de kook, met de rest toegevoegd vlak voor het einde, rekening houdend met de langzame isomerisatie van alfazuren die doorgaat in de whirlpool. Vanwege microbiële stabiliteit wordt aanbevolen om ten minste een deel van de bitterhop te vervangen door verouderde hop met een hoog gehalte aan beta-zuren. Doel pH voor koken: niet hoger dan 5,4, na koken: 5,2. Fleshergisting: Historisch werd klaring in de fles bereikt met isinglass of gelatine, maar deze methoden zijn niet nodig bij gebruik van een centrifuge voor gistafscheiding aan het einde van de rijping en nauwkeurige dosering van een nieuwe gistbatch samen met de suiker voor hergisting. Hergisting in de fles gedurende 3 weken bij een warme temperatuur (20-23°C). Indien fleshergisting niet mogelijk is, streef naar de hoogst mogelijke geforceerde carbonatie, bij voorkeur boven 6 g/L. Uiteindelijke bierparameters: Meer informatie is te vinden in de R&D Blog van White Labs; https://www.whitelabs.com/news-update-detail?id=134 Website Brouwerij Grodziskie; https://browargrodzisk.com/en/ Clubblad ‘tWW oktober 2023https: https://www.twortwat.nl/t-n/piwo-grodziskie
|
|
Terug naar overzicht |