Terug naar overzicht

Recept van de maand

tww oktober 2024
Door: Michael Woolthuis

hopprofiel zooitjehop
hopprofiel zooitjehop
Nog een paar maandjes en het is al weer 2026. Precies tijd genoeg voor het brouwen van een biertje. Een fijne IPA dit keer.
Vers gedronken het lekkerste want dan zijn alle hop aroma’s enzovoort nog voltallig aanwezig. Maar ook na enige tijd zal deze waarschijnlijk nog prima zijn. Waarschijnlijk want deze is nog niet gebrouwen door iemand en dus is niets zeker.
Wel alles alvast door hopcontrol laten narekenen. Dat geeft het volgende plaatje:

Figuur 1 Hopcontrol.it

De gebruikte gist is ook wel spannend want dat wordt ook de eerste keer volgens mij. Ik heb hem namelijk nog niet in veel recepten gezien.
Het smaak profiel staat als volgt in een plaatje weergegeven:

Smaakprofiel Pomona gist
Figuur 2 Fermentis Lalbrew Pomona

Alles bij elkaar zal het een fris fruitig zooitje worden.
 
 
Groeten,
Michael
 
 
Zooitjehop
 
stijl:     IPA
Recept gegevens
batchgrootte:              10 l.
kooktijd:                     60 min.
alcoholpercentage:      6%
begin-SG:                   1055
eind-SG:                     1012
EBC (kleur):               16
EBU (bitterheid):        43
Brouwhuisefficiëntie: 80 %
           
Ingrediënten
Pilsmout                                 2000 gr
Havervlokken                         150 gr
Cara munich T1 80ebc           175 gr
Maischwater               9,5 liter
Spoelwater                  7 liter
 
Nugget hop                 12,6 α  12gr     60min
Motueka hop korrels   6,0 α    10gr     3min
El Dorado                   14,4 α  10gr     3min
Nelson Sauvin             9,3 α    10gr     3min
Motueka hop korrels   6,0 α    10gr     koudhop
El Dorado                   14,4 α  10gr     koudhop
Nelson Sauvin             9,3 α    10gr     koudhop
De koudhop toevoegen na de hoofd vergisting en gedurende minstens 1week.
 
Fermentis LalBrew Pomona             
Bottelsuiker                5gr/ltr                          
 
Maischschema
70 °C   64 °C               78 °C
0 min.  60 min.            5 min
 
Hoofdvergisting: 2 a 3 weken tussen 18°C en 22°C
Lagering: 2 tot 4 weken tussen de 5°C en 15°C
 
 

Terug naar overzicht