Terug naar overzicht

Manchester Bitter-kloon van Marble Beers

tww augustus 2024

Manchester Bitter
Manchester Bitter

door: Paul Crowthers

Receptgegevens

19 L, volmout

OG = 1,042

FG = 1,011

IBU = 42

EBC = 9,9

ABV = 4,2%

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

Hoeveelheid

kooktijd

Bijzonderheden

Simpsons extra pale mout

2,5–4,5 EBC

1,9 kg

 

 

Simpsons pale mout

4,5-6,5 EBC

1,9 kg

 

 

kristalmout

25 EBC

150 g

 

 

Munich mout 

 

74 g

 

 

kristalmout

105 EBC

65 g

 

 

melanoidin mout

 

20 g

 

 

CTZ hop

 

12,4 AAU1

(60 min.)

(23 g van 15,5% alfazuren) 

Ekuanot hop (0 min.)

 

23 g

 

 

Comet hop (0 min.)

 

28 g

 

 

gist

 

1 zakje

 

LalBrew Nottingham of White Labs WLP039 (East Midlands)

maïssuiker (voor bottelen)

 

¾ kopje (150 g)

 

 

 

Stap voor stap 

Maïschen op 65 °C gedurende 60 minuten. Controleer dat de saccharificatie voltooid is met een jodiumtest voordat je doorgaat met filteren. Spoel met voldoende water van 75 °C tot 24,6 liter.

Kook in totaal 60 minuten en voeg de CTZ-hop toe aan het begin van het koken. Voeg aan het einde van het koken de Ekuanot en Comet-hop toe en laat het wort onmiddellijk afkoelen tot 18 °C. Doe het wort in het vergistingsvat, belucht als je vloeibare gist gebruikt en voeg gist toe. Vergisten op 18 °C.

Dit soort klassieke Britse stijl zou normaal gesproken op vat of geconditioneerd op fles worden geserveerd. Vat als het moet, maar als je op fles conditioneert, haal je het beste uit dit bier. Serveer op keldertemperatuur.

Je ziet de focus op de kenmerkende kleur met het gebruik van de extra pale mout, waardoor er ruimte is om wat moutsmaak op te bouwen met kristal- en Münich mouten. De ABV is het middenbereik van een Best Bitter, maar tikt net over de maximale IBU's. Wat je overhoudt is een licht en verfrissend maar ongelooflijk Best Bitter bier. 

Bron

https://byo.com/recipe/marble-beers-manchester-bitter-clone/

Vertaald door Laurens Hesseling

1 AAU staat voor alpha acid units, een maat voor bitterheid. AAU hoppen zijn gelabeld met het percentage alfazuren dat ze bevatten. Om de AAU's vast te stellen neem je het alfapercentage van de hop en vermenigvuldigt dit met het gewicht (in US ounces; 1 oz = 28,3 g). Bijvoorbeeld: je hebt 2 oz hop met 5% alfazuur (2x5=10) dan is de AAU 10.

 

Terug naar overzicht