Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Manchester Bitter-kloon van Marble Beers |
tww augustus 2024 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
door: Paul Crowthers Receptgegevens19 L, volmout OG = 1,042 FG = 1,011 IBU = 42 EBC = 9,9 ABV = 4,2% Ingrediënten
Stap voor stapMaïschen op 65 °C gedurende 60 minuten. Controleer dat de saccharificatie voltooid is met een jodiumtest voordat je doorgaat met filteren. Spoel met voldoende water van 75 °C tot 24,6 liter. Kook in totaal 60 minuten en voeg de CTZ-hop toe aan het begin van het koken. Voeg aan het einde van het koken de Ekuanot en Comet-hop toe en laat het wort onmiddellijk afkoelen tot 18 °C. Doe het wort in het vergistingsvat, belucht als je vloeibare gist gebruikt en voeg gist toe. Vergisten op 18 °C. Dit soort klassieke Britse stijl zou normaal gesproken op vat of geconditioneerd op fles worden geserveerd. Vat als het moet, maar als je op fles conditioneert, haal je het beste uit dit bier. Serveer op keldertemperatuur. Je ziet de focus op de kenmerkende kleur met het gebruik van de extra pale mout, waardoor er ruimte is om wat moutsmaak op te bouwen met kristal- en Münich mouten. De ABV is het middenbereik van een Best Bitter, maar tikt net over de maximale IBU's. Wat je overhoudt is een licht en verfrissend maar ongelooflijk Best Bitter bier. Bronhttps://byo.com/recipe/marble-beers-manchester-bitter-clone/ Vertaald door Laurens Hesseling 1 AAU staat voor alpha acid units, een maat voor bitterheid. AAU hoppen zijn gelabeld met het percentage alfazuren dat ze bevatten. Om de AAU's vast te stellen neem je het alfapercentage van de hop en vermenigvuldigt dit met het gewicht (in US ounces; 1 oz = 28,3 g). Bijvoorbeeld: je hebt 2 oz hop met 5% alfazuur (2x5=10) dan is de AAU 10.
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |