Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, juni 2024

tww juni 2024
Door: Michael Woolthuis

Het is nog geen zomer dus vlak voor dat je definitief aan de herfstbrouwsels gaat beginnen kan je mooi nog even een lekkere zomerdrinker maken. Een Duitse keller is het hele jaar door lekker maar ijskoud in de zomer op zijn allerbest. Het onderstaande recept is er zo eentje.

Als leuke toevoeging kunnen er houtsnippers aan toegevoegd worden. Eiken chips light roast of Eiken cubes rum zijn erg lekker. Ontsmet ze wel goed, door ze enige tijd in de alcohol te leggen. Jonge jenever of witte rum werkt erg goed. Ik zou niet teveel van het Reinheitsgebot afwijken want dat gaat allemaal niet veel goeds toevoegen en kan eigenlijk alleen maar verkeerd aflopen. Met als resultaat zuurbier (was dat niet een voetballer, lekker actueel in deze tijd) of andere redenen om de boel maar te flushen.

Je kan dit recept ook met een lager(pils)gist vergisten. Dat levert even mooie resultaten op. Je krijgt dan een fijn crispy lagertje. Als je dan daarnaast nog het hout toevoegt, wordt het helemaal lekker.
 
Groeten,
Michael

Keldermans

Receptgegevens

stijl:

Kellerbier (Pale)

batchgrootte:

10 l.

kooktijd:

60 min.

alcoholpercentage:

5,3%

begin-SG:

1049

eind-SG:

1012

EBC (kleur):

10

EBU (bitterheid):

34

Brouwhuisefficiëntie:

80 %

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

bijzonderheden

Pilsmout

 

1600 gr

 

Carapils

2,5 ebc

400 gr

 

Melanoidinmout

60 ebc

100 gr

 

Maischwater

 

8,6 liter

 

Spoelwater

 

7 liter

 

Perle

6.3 α

18 gr

60 min

Perle

6.3 α

6 gr

15 min

Tettnanger

4.59 α

6 gr

15 min

Tettnanger

4.59 α

6 gr

5 min

Tettnanger

4.59 α

6 gr

1 min

Safale K-97

 

11 gr

 

Bottelsuiker

 

5gr/ltr

 

Maischschema

70 °C

64 °C

78 °C

0 min.

60 min.

5 min

Hoofdvergisting: 2 tot 3 weken tussen 15 en 20 °C
Lagering: 2 tot 20 weken tussen de 5 en 15 °C

Terug naar overzicht