Terug naar overzicht | ||||
Verslag polderbok brouwen |
tww juni 2024 | |||
Door: Arjan Ouwehand | ||||
Hallo mede brouwers! Laten we beginnen met de brouwerij, want hoewel de naam suggereert dat deze brouwerij geen grote hoeveelheden bier brouwt bewijst de installatie voor een lokale brouwerij, het tegendeel. De brouwerij bestaat uit een grote bollenschuur, welke is omgebouwd tot brouwerij. De brouwruimte bestaat uit een maischketel en een filterketel. Er kan per batch max 1900 ltr gebrouwen worden (2000 ltr als er voorzichtig wordt gekookt). Verder staan er 12 vergistingsvaten van 10 tot 40 hl. Alles is met RVS aan elkaar gekoppeld en een groot aantal handelingen wordt aangestuurd middels de computer. Ook staat in de ruimte een volautomatische bottel- en afvulmachine, waar gedurende de dag vrijwilligers bezig zijn een vergistingsvat leeg te maken zodat daar vervolgens ons polderbok in kan. Daarnaast heeft Klein Duimpje een klein proeflokaal waar je de installatie goed kunt bewonderen en een heerlijk terras. Kortom mocht je in de buurt zijn, schroom niet maar neem zeker een kijkje! Rond 10:30 uur was het maischschema afgerond en pompten we het geheel richting de filterketel om te klaren. Gelukkig geen verstoppingen in de leidingen. Het leuke aan deze installatie is dat na het maischen en koken gewerkt wordt met een filterketel. Deze opstelling komt niet vaak voor. Roanne vertelde dat dit voornamelijk is vanwege ruimtegebrek. In eerste instantie hebben we al 400 ltr in de ketel gestopt en tijdens het spoelen hebben we nog 110, 50, 50 100 en 50 ltr water toegevoegd waardoor we op een totaal volume van ca. 850 liter uitkwamen. Ondertussen was het vergistingsvat wat we gingen gebruiken ook leeg en konden we deze schoonmaken. Hiervoor gebruikten we de CIP (Cleaning in Place) en moesten we middels een hoop slangen, handelingen, loog, zuur en enzymen de ketel schoonkrijgen. Een behoorlijke klus! Rond 14:45 uur waren we klaar met klaren en pompten we het bier weer in de eerste ketel om het te koken. We namen tijdens het overpompen een SG meting en peilden 1,066. Dit is iets lager dan het recept maar hij zal door het koken nog een paar punten omhoog gaan. Vervolgens mochten we het bostel uit de ketel halen. Ook dit ging best makkelijk omdat hier speciale opzetstukken voor waren gemaakt welke de ketel redelijk snel schoonveegden. Nog voordat we het wort in het vat pompten hebben we een SWAP test gedaan. Hiermee weten we binnen 48 uur of er geen bacterie of narigheid in de tank zitten en indien deze erin zitten kan hier nog op geanticipeerd worden. Ook hebben we de pH waarde gemeten, welke uitkwam op 5 en nogmaals de SG waarde, deze kwam uit op 1.074! Precies volgens het recept! Na het koelen hebben we nog alles schoongemaakt en gingen we rond 17:00, na een klein borreltje, vermoeid maar voldaan richting huis!
|
||||
Terug naar overzicht |