Terug naar overzicht

Reactie vanaf de website (21)

tww mei 2024
Door: Theo van Eijden

Op de website van 't Wort Wat! bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op.

Datum

Donderdag  2 mei 2024

Voornaam

Rob

Vraag / opmerking

Goedemorgen, Bij Brouwmaatje hebben wij het recept ‘La Chouffe vervalst’ uitgezocht en gebrouwen. Volgens John is het recept van jullie afkomstig. Kunnen jullie aangeven hoeveel weken de vergistingsstap duurt? Dit staat niet op het recept. Verder hebben wij 1 zakje gist toegevoegd voor 25 liter. Is het nog nodig om tussentijds gist toe te voegen? Hartelijk dank voor jullie reactie! 

Beste Rob,

Voor de vergisting staat geen tijd. Ik zeg altijd ‘de gist kan geen klok kijken’, maar er zijn wel richtlijnen. De eerste vergisting, ook wel hoofdvergisting, duurt 2 tot 7 dagen. Meestal zegt men dat als het waterslot stil is, de vergisting voltooid is. Maar soms sluit je vat niet goed af en dan werkt deze controle niet. Een andere manier is om in het vat te kijken: als er geen schuim meer op het jongbier staat, is de vergisting voltooid. 

Je bent echter dan nog niet klaar, je bier moet ook nog 2 weken lageren. In je bier gebeurt er in die tijd nog van alles en dat heeft een positieve invloed op de smaak. Lager je jongbier 2 weken bij 5 ºC. Het mooist gaat dit in een koelkast. 

Laat me weten hoe de Chouffe geworden is.

Grt, 
Theo van Eijden

Terug naar overzicht