Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, februari 2024

tww februari 2024
Door: Michael Woolthuis

Als je van snelle bieren houdt dan is het volgende recept wel wat voor jou. Het wordt gemaakt met een Kveik gist. De vergisting is klaar binnen enkele dagen. En als je een klein beetje moderne hazy-look niet erg vindt, kan je meteen bottelen. Dan nog 1 week met bottelsuiker in de warmte en klaar is Kees. Lekker frissig en toch een ietwat moutige afdronk.

Het toevoegen van eiken chips (bijvoorbeeld ‘heavy toast’) tijdens de lagering kan erg goed bij dit bier. De lagertijd wordt dan wel naar eigen wens langer.

Als je de gist wilt bewaren dan schijnt, volgens de Scandinavische overleveringen, het genoeg te zijn om een plankje door de gistende wort te roeren en dat dan te drogen. De volgende keer kan je het plankje dan door je wort halen en de gist gaat vrolijk weer verder. Als je de overleveringen mag geloven tenminste. Zelf is dit niet uitgeprobeerd want wie heeft er tegenwoordig nog een ongeïmpregneerd en verder onbehandeld, schoon houtje in huis? En waarom levert meneer Lallemand dan een zakje korrelgist in plaats van een plankje? 

Groeten,
Michael

Renbier 

Receptgegevens

Stijl:

Kveik bier

batchgrootte:

10 l.

kooktijd: 

60 min.

alcoholpercentage:

5,1%

begin-SG: 

1045

eind-SG: 

1008

EBC (kleur): 

14

EBU (bitterheid): 

34

Brouwhuisefficiëntie:

80 %

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

bijzonderheden

Pale alemout

5 ebc     

1700 gr

 

Carahell

20-30 ebc 

200 gr

 

Maischwater

 

7,8 liter

 

Spoelwater

 

8 liter

 

Magnum

13 α 

9 g

60 min

Huell lemon

8,6 α 

15 g  

5 min

Citra bloem 

12,2 α 

1 g

Koudhop

Gist

 

 11 g r  

Lallemand Lalbrew ‘Voss’ Kveik ale

Bottelsuiker 

 

5 g/l

 

Maischschema

70 °C

66 °C  

78 °C

0 min.

60 min.  

5 min

Opmerkingen van de brouwer

  • De gist doet zijn werk het beste tussen de 25°C en 40°C. Let goed op want binnen enkele dagen kan het eind SG bereikt zijn.
  • Hoofdvergisting: 1 week tussen 25°C en 40°C (je hoeft niets te verwarmen want de vergisting levert zoveel warmte dat het vanzelf 25°C wordt)
  • Lagering: 1 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C
  • De koudhop toevoegen tijdens de lagering.
Terug naar overzicht