Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Van de inkoopcommissie, februari 2024 |
tww februari 2024 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Michael Woolthuis | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Als je van snelle bieren houdt dan is het volgende recept wel wat voor jou. Het wordt gemaakt met een Kveik gist. De vergisting is klaar binnen enkele dagen. En als je een klein beetje moderne hazy-look niet erg vindt, kan je meteen bottelen. Dan nog 1 week met bottelsuiker in de warmte en klaar is Kees. Lekker frissig en toch een ietwat moutige afdronk. Het toevoegen van eiken chips (bijvoorbeeld ‘heavy toast’) tijdens de lagering kan erg goed bij dit bier. De lagertijd wordt dan wel naar eigen wens langer. Als je de gist wilt bewaren dan schijnt, volgens de Scandinavische overleveringen, het genoeg te zijn om een plankje door de gistende wort te roeren en dat dan te drogen. De volgende keer kan je het plankje dan door je wort halen en de gist gaat vrolijk weer verder. Als je de overleveringen mag geloven tenminste. Zelf is dit niet uitgeprobeerd want wie heeft er tegenwoordig nog een ongeïmpregneerd en verder onbehandeld, schoon houtje in huis? En waarom levert meneer Lallemand dan een zakje korrelgist in plaats van een plankje? Groeten, RenbierReceptgegevens
Ingrediënten
Maischschema
Opmerkingen van de brouwer
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |