Als je tot de genetisch gemankeerde groep mensen behoord die koriander naar zeep vindt smaken, dan is het volgende recept niets voor jou. Het is namelijk een koriander IPA.
En de naam zegt het al, er moet koriander in. Als je die weglaat heb je nog steeds een lekker bier maar geen koriander IPA, dus dat is geen optie. De Galaxy en Mosaic hop geven dit bier ook nog een lekker subtropisch aroma en smaakje bovenop de koriander, zodat het ook een prima lente- of zomerbiertje is. Bewaar het echter niet te lang want het tropische is het eerste wat er gaat verdwijnen. Je kan het verschil al proeven na slechts enkele weken tot maanden, als je dan nog wat over hebt natuurlijk. Wat daarna overblijft zijn de bittertonen van de Chinook hop en de koriander. Ook lekker maar de koriander kan dan wat meer gaan overheersen.
Mochten er in 2024 nog steeds experimenterende durfallen bestaan: je kan het koriandergehalte opvoeren tot maximaal 25gr per 10 liter, daarboven wordt het wel heel erg korianderig.
Combinaties met extra tropisch fruit om die kant van het bier te versterken kunnen natuurlijk ook. Maar mijn stelling is altijd: waar vitamines zitten kan geen bier zitten en we zijn bierbrouwers en geen vitaminebrouwers!
Als extraatje
Ik weet niet of er veel mensen BrewYour Own lezen maar daar stond een mooi artikel in over kookloos brouwen. Met een voorbeeldrecept en hoe te handelen enz. Ook de mogelijke nadelen werden daarin omschreven en gedeeltelijk ontkracht. Als extra heb ik het recept nu ook als kookloos recept toegevoegd. Ik ben erg benieuwd of dit ook een hoppig bier oplevert.
Groeten, Michael
KIPA
Receptgegevens
Stijl:
|
Koriander IPA
|
Batchgrootte:
|
10 l.
|
Kooktijd:
|
60 min.
|
Alcoholpercentage:
|
6,8%
|
Begin-SG:
|
1061
|
Eind-SG:
|
1013
|
EBC (kleur):
|
10
|
EBU (bitterheid):
|
58
|
Brouwhuisefficiëntie:
|
80 %
|
Ingrediënten
Ingrediënt
|
Waarde
|
Hoeveelheid
|
Kooktijd
|
Pale alemout
|
5 ebc
|
1600 g
|
|
Tarwemout
|
4 ebc
|
600 g
|
|
Tarwevlokken
|
|
280 g
|
|
Carapilsmout
|
2.5 ebc
|
120 g
|
|
Chinook bloem
|
8.3 α
|
14 g
|
60 min.
|
Galaxy bloem
|
16,7 α
|
12 g
|
15 min.
|
Mosaic bloem
|
12,0 α
|
12 g
|
15 min.
|
Koriander
|
|
10 g
|
1 min.
|
Sinasappelschil zoet
|
|
4 g
|
1 min.
|
Galaxy bloem
|
16,7 α
|
20 g
|
1 min.
|
Mosaic bloem
|
12,0 α
|
20 g
|
1 min.
|
Mosaic bloem
|
12,0 α
|
20 g
|
koudhop-lagering 1 – 2 week
|
Gist
|
US-05
|
11 g
|
|
Maischwater
|
|
10,7 liter
|
|
Spoelwater
|
|
4 liter
|
|
Bottelsuiker
|
|
5 g/l
|
|
Maischschema
70 °C
|
68 °C
|
78 °C
|
0 min.
|
60 min.
|
5 min.
|
- Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 23°C
- Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C
- De koudhop toevoegen tijdens de lagering. Als je nog restanten hebt van de gebruikte Chinook en Galaxy dan kunnen die hier ook mooi bij.
- Gedurende 1 week voor een aardige ‘bite’ langer voor een meer ‘bite’.
NOKOOKIPA
Receptgegevens
Stijl:
|
Koriander IPA
|
Batchgrootte:
|
10 liter
|
Kooktijd:
|
0 min. (niet koken dus)
|
Alcoholpercentage:
|
6,8%
|
Begin-SG:
|
1061
|
Eind-SG:
|
1013
|
EBC (kleur):
|
10
|
EBU (bitterheid):
|
58 (geen idee of dit gehaald wordt)
|
Brouwhuisefficiëntie:
|
80 %
|
Ingrediënten
Ingrediënt
|
Waarde
|
Hoeveelheid
|
Kooktijd
|
Pale alemout
|
5 ebc
|
1600 g
|
|
Tarwemout
|
4 ebc
|
600 g
|
|
Tarwevlokken
|
|
280 g
|
|
Carapilsmout
|
2,5 ebc
|
120 g
|
|
Chinook bloem
|
8,3 α
|
14 g
|
|
Galaxy bloem
|
16,7 α
|
12 g
|
|
Mosaic bloem
|
12,0 α
|
12 g
|
|
Koriander
|
|
10 g
|
|
Sinaasappelschil zoet
|
|
4 g
|
|
Galaxy bloem
|
16,7 α
|
20 g
|
|
Mosaic bloem
|
12,0 α
|
20 g
|
|
Mosaic bloem
|
12,0 α
|
20 g
|
koudhop-lagering 1 – 2 week
|
Gist
|
US-05
|
11 g
|
|
Maischwater
|
|
10,7 liter
|
|
Spoelwater
|
|
4 liter
|
|
Bottelsuiker
|
|
5 g/l
|
|
Maischschema
70 °C
|
68 °C
|
78 °C
|
0 min.
|
60 min.
|
5 min
|
Werkwijze
Maischen en filteren zoals gebruikelijk. Let op: je hebt dus geen of maar heel weinig kookverlies, dus de hoeveelheid wort zal de eindhoeveelheid moeten benaderen. Het hele vervolgproces duurt 20 minuten.
- In de (dus niet) kookpan het wort verwarmen tot 83°C.
- Op 0 min. - Voeg de eerste hop gift toe.
- Op 10 minuten - Voeg de koriander en de sinaasappelschil toe.
- Op 19 min. – Voeg de 2e hop gift toe.
- Op 20 minuten stoppen en dan via de wirlpool of m.b.v. filteren en koelen alles naar de vergistingstank overhevelen of pompen.
- De koudhop weer zoals gebruikelijk toevoegen.
- Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 23°C
- Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C
- De koudhop toevoegen tijdens de lagering. Als je nog restanten hebt van de gebruikte Chinook en Galaxy dan kunnen die hier ook mooi bij.
- Gedurende 1 week voor een aardige ‘bite’ langer voor een meer ‘bite’.
|