Terug naar overzicht | |
Van de brouwdagcommissie |
tww augustus 2023 |
Door: Kelvin van Geene | |
Duik samen met ons in de heerlijke wereld van Imperial Pastry Stouts!Stel je eens voor: een brouwsel dat het beste van twee werelden samenbrengt - een meesterbrouwer die zijn brouwkunsten combineert met de creativiteit van een banketbakker. Maak kennis met de betoverende wereld van Imperial Pastry Stouts! Vergeet voorlopig even dieetplannen en calorieën tellen en bereid je voor om mee te worden genomen op een heerlijke reis vol chocolade, koffie, vanille en andere verrassende smaken. Binnenkort gaan we op onze gezamenlijke brouwdag (16 september 2023) dit avontuur dan ook samen aan. Zelf denk ik dat het een heel leuk biertype is voor de brouwdag, omdat je met dit basisrecept zelf nog alle kanten op kan. Voor jullie dan ook de uitdaging om je creativiteit daar volledig op los te laten. Op een latere bijeenkomst zou het leuk zijn om elkaars verschillende Pastry Stouts dan ook te proeven. Als je het officieel bekijkt is Imperial Pastry Stout geen bierstijl. Het is namelijk niet opgenomen in het Beer Judge Certification Program (BJCP) of in de Bier Keurmeester Gilde (BKG) bierstijlenlijst. Er is dus geen officiële definitie van wat dit bier zou moeten omvatten. De bieren die op de markt komen gaan dan ook alle kanten op en vrijwel niets lijkt momenteel te gek. Het is daarom ook voor bijvoorbeeld een BKG bijzonder lastig om tot een gezamenlijke stijlomschrijving te komen. Zelf zie ik een Imperial Pastry Stout als een variant van de klassieke Stout-bierstijl. Een versterkte versie van de traditionele Stout, met een hoger alcoholpercentage, een hoop restsuikers en een toevoeging van ingrediënten die doen denken aan heerlijke gebakjes. Denk dan aan chocolade, koffie, vanille, lactose, kaneel, amandel, kokosnoot, hazelnoten, tonkabonen, pandan (tropische plant), (salty) karamel en zelfs fruitige toevoegingen zoals kersen, blauwe bessen of frambozen. Deze bierstijl combineert de rijke, geroosterde smaken van een Stout met de zoete en hartige smaken van je favoriete dessert. BrouwenOnderstaand een paar tips waar je op moeten letten bij het brouwen van een Pastry Stout:
ProevenOm goed voorbereid op de brouwdag ten tonele te komen is er natuurlijk proefondervindelijk vooronderzoek nodig! Onderstaand dan ook een paar voorbeelden en een paar van mijn persoonlijke favorieten die redelijk goed verkrijgbaar zouden moeten zijn.
Dus waar wacht je nog op? Ga op zoek naar een fles/blik Imperial Pastry Stout en laat je inspireren door de onweerstaanbare smaken van deze unieke bieren. Ik hoop jullie allemaal te zien op te brouwdag met briljante toevoegingen. Proost! |
|
Terug naar overzicht |