Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, mei 2023

tww mei 2023
Door: Michael Woolthuis

Waarom denkt iedereen eigenlijk aan een witbier, weizen of ander blonderig bier voor in de zomer? Een lekkere Porter kan prima. Vooral deze. Dit is namelijk een Brown Porter. Net niet helemaal zwart dus eigenlijk het haast bijna blondje onder de Porters. Dit recept is dan zelfs nog iets te licht voor een echte BrownP maar dat mag de lekkere pret niet te veel drukken. Een lekkere, licht moutige afdronk die toch licht verfrissend naar binnen glijdt maakt van dit bier een fijne dorstlesser. Niet te zwaar, dus prima voor op het terras in het zonnetje. Bijkomend voordeel is dat een hoop volk een donker of zwartig bier “veeeels te zwaar” vindt dus dat alles lekker voor je eigenste eigen inwendige mens is.

Door de makkelijke S-04 gist is hij ook prima te brouwen door brouwers zonder allerhande klimaatkastgepruts. Zelf vind ik hem het lekkerst als er een Europese hoeveelheid koolzuur in zit maar met iets minder volgens Engels idee is hij ook nog oppietoppie te pruimen. Pruimen zijn trouwens ook als extra toevoeging goed te doen. Evenals ander gedroogd tuttifrutti gedoe.

Groeten,
Michael

Recept voor mei: LekkerBruinInDeZomer

Receptgegevens

stijl:

Brown Porter

batchgrootte:

10 l.

kooktijd:

60 min.

alcoholpercentage:

5,5%

begin-SG:

1051

eind-SG:

1011

EBC (kleur):

55

EBU (bitterheid):

27.0

Brouwhuisefficiëntie:

80%

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

hoeveelheid

Kooktijd

Type

Palemout

 

1700 gr

 

 

Crystalmout

130EBC

200 gr

 

 

Melanoidinmout

60EBC

300 gr

 

 

Blackmout Blackswaen

1000-1250EBC

30 gr

 

 

Maischwater

 

9,1 liter

 

 

Spoelwater

 

6,6 liter

 

 

Hop: Nugget

13,4 α

9 gr

60 min.

bloemen

Hop: Hersbrucker

3,2 α

12 gr

1 min.

bloemen

Gist

Safale S-04

1 zakje

 

 

Alternatieve gist is Lalbrew London ESB
Bottelsuiker 4gr/ltr

Maischschema

71 °C

67 °C

78 °C

0 min.

60 min.

5 min.

Opmerkingen van de brouwer

  • Hoofdvergisting: 1 à 2 weken tussen 15 en 22°C
  • Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5 en 15°C
  • De aangegeven hoeveelheid bottelsuiker van 4gr/ltr is genoeg om een naar Engelse smaak neigende hoeveelheid CO2 in je bier te krijgen. Voor een meer Europese hoeveelheid is ongeveer 5gr/ltr aan te raden.
Terug naar overzicht