Terug naar overzicht

Van het bestuur, maart 2023

tww maart 2023
Door: Theo van Eijden

Afgelopen clubavond

Als je als sind 1997 brouwt dan denk je soms dat je alles al weet. De afgelopen clubavond was voor mij een openbaring. Toen ik voor het eerst hoorde van mouten met smaakjes dacht ik ‘wat kan dat nu wezen’? Maar de presentatie van van Alexander Hendrix van Belgomalt heeft mij toch doen verrassen. Dit was in twee opzichten: een geanimeerd verhaal en bijzondere bieren. Wat me met name is bijgebleven was het verhaal bij het gingerbread cookie mout. Hiervoor had men de gehele voorraad kaneel in heel Europa opgekocht. Bij Belgomalt krijgt deze groep veel vrijheid met het ontwikkelen van nieuwe producten; creativiteit leidt tot mooie, verrassende dingen. Er waren drie verschillende bieren die we konden proeven; Belgian dubbel met gingerbread cookie mout, Winter wit met koriander en sinaasappelschil en Berliner weiẞe met salie en tijm. Het was een zeer onderhoudende clubavond die bij veel aanwezigen de tongen losmaakte. We zullen in de toekomst zeer zeker nog veel van deze mouterij horen en natuurlijk proeven.

ONK 2023

De inschrijving voor het Open Nederlands Kampioenschap 2023 is inmiddels gesloten. Dit jaar is het georganiseerd door het Gilde Dionysos uit het Noord-Limburgse Roggel. Dit is een jaarlijks terugkerend festijn dat voor de thuisbrouwer eigenlijk een must do is. Door in te zenden kan je achterhalen waar je op de landelijke ladder staat als het gaat om brouwen van kwalitatief hoogwaardig bier. De prijsuitreiking is op 3 juni in openluchtmuseum De Locht in het Limburgse Melderslo. De hoofdprijs is eeuwige roem en een Grainfather G40.

Komende clubavond

De komende clubavond gaan we lokaal. Nick Oud heeft het initiatief genomen om Erik Bijlsma uit te nodigen. Erik is een landbouwer uit de Haarlemmermeer, en hij komt ons vertellen over het emmertarwe dat hij verbouwt. Een interessant streekproduct dat meer aandacht verdient. We gaan natuurlijk een paar bieren proeven die met dit graan zijn gebrouwen. Het plan is verder om hiermee tijdens de volgende gezamenlijke brouwdag in Lisserbroek een bier te gaan brouwen.

Oproep

Graag daag ik iedereen uit om eens iets over een bierig avontuur of wetenswaardigheid op papier te zetten en te mailen naar de reactie. Het is altijd leuk om een ervaring van een collegabrouwer te lezen.

Terug naar overzicht