Terug naar overzicht | |
SafBrew TM BR-8 |
tww maart 2023 |
Door: Theo van Eijden | |
Er is weer een nieuwe gist-ster aan het firmament. Bij het lezen ervan dacht ik gelijk aan de wijze waarop Orval gebrouwen wordt, ook daar wordt de Brett bij het bottelen toegevoegd. Een Orval evolueert op de fles en oudere flessen zijn heel anders qua smaak dan de verse. Heel interessant is dus deze SafBrew™ BR-8, het is de eerste Brettanomyces bruxellensis gist die beschikbaar is voor thuisbrouwers in een korrelvorm. Het is verkrijgbaar in zakjes van 5 gram. Het biedt alle smaakvoordelen van ‘wilde’ Brett-gist, maar met meer controle en betrouwbaarheid, waardoor het risico van overcarbonatie en gushing na het bottelen wordt geëlimineerd. Deze gist is speciaal bedoeld voor gebruik bij nagisting op fles en produceert fenolische verbindingen die zorgen voor een kenmerkende aroma en smaak, die na verloop van tijd evolueert naarmate het bier rijpt. Deze fenolische verbindingen zijn verantwoordelijk voor veel van de funky smaak- en aromacomponenten zoals paardendeken, leer en boerenaroma's aan het eind van de gisting. Rijping is dus zeer belangrijk en aangeraden wordt een minimale tijd van een maand om de gist funky tonen te laten onthullen. Er is geen optimale rijpingstijd, het gaat erom welk bier je wilt maken. SafBrew BR-8 assimileert mono-, di- en tri-sacchariden (glucose, maltose en maltotriose) maar niet alle suikers, in tegenstelling tot andere Brett-gisten. Dit voorkomt dat bieren oververzadigd raken en verminderde restsuikers zorgen ook voor een betere drinkbaarheid. GebruiksaanwijzingSafBrew BR-8 mag niet rechtstreeks in het bier worden gerehydrateerd. Strooi de gist in minimaal 10 keer zijn gewicht aan steriel water bij een temperatuur van 25°C tot 29°C. Laat deze 15 tot 30 minuten rusten. Zachtjes roeren tot je een mooie gistcrème krijgt. Voeg 5 tot 10 gram suiker per liter bier toe om een extra verzadiging van 2,5 tot 5,0 g/L CO2 te bereiken. Breng het gezoete bier op nagistingstemperatuur met de gerehydrateerde gist. De optimale temperatuur voor deze gist is 15°C - 25°C . Na 1 tot 3 maanden rijping wordt optimale carbonatie bereikt. Carbonisatie bij lagere eindtemperaturen (bijvoorbeeld 15°C ) kan meer dan 3 maanden duren. BronVoor meer informatie kijk deze YouTube link: https://www.youtube.com/watch?v=wGWeMxmSlss |
|
Terug naar overzicht |