Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, januari 2023

tww januari 2023
Door: Michael Woolthuis

Recept van de maand

De lente is in aantocht. Tenminste, als ik de temperaturen buiten mag geloven. Gelukkig duurt het toch nog wel even dus er is nog net tijd genoeg om een lekker lente-brouwseltje in elkaar te flansen. Want je wilt natuurlijk niet in de lente zonder lentebier zitten, dat zou lentestress opleveren.

Daarvoor eerst maar eens uitgebreid langs bij Uilemans. Lift, kerk en lokaal voorgeproefd, op zoek naar een lekker bier waar je de lente in kan proeven. Een hazy IPA van geen idee meer welke brouwerij, waar lekker veel frisse, fruitige, hoppige aromaatjes en consorten in ronddreven, viel erg in de smaak. Zoiets moet het gaan worden.

Thuis eerst maar eens het archief er op nageslagen of er al eens een ‘in de buurt van dit bier’ recept was geweest. Niets is makkelijker dan een bestaand lekker receptje een beetje omkalefateren naar een net even ander bier. De hopsamenstelling is namelijk dan al ongeveer in balans en je hoeft in dit geval slechts de moutstorting te wijzigen. Hoe minder variabelen, hoe makkelijker het leven is.

Onderstaand recept kwam hieruit voort. Een straffe proever die het oorspronkelijke recept weet terug te proeven. Voor alle gezondheidsfreaks onder ons: je zou hier nog extra fruit in kunnen gooien maar of de vitamines iets gaan toevoegen lijkt mij zeer onwaarschijnlijk.

Groeten,
Michael

Recept voor januari

Hazmatipa

Receptgegevens

stijl:

PaleAle

batchgrootte:

10 l.

kooktijd:

60 min.

alcoholpercentage:

6.5 %

begin-SG:

1063

eind-SG:

1015

EBC (kleur):

25.0

EBU (bitterheid):

30.0

Brouwhuisefficiëntie:

80 %

Ingrediënten

Ingrediënt

Hoeveelheid

waarde

Kooktijd

Pale mout

1800 gr

5 EBC

 

Tarwevlokken

250gr

4EBC

 

Cara munich type2

200 gr

3 EBC

 

Havervlokken

500 gr

4 EBC

 

Maischwater

11 liter

 

 

Spoelwater

7 liter

 

 

Galena

2 gr

15.5 α pellets

60 min.

Simcoe

5.5 gr

12.6 α pellets

60 min.

Simcoe

5 gr

12.6 α pellets

koudhop

Mosaic

20 gr

12.0 α pellets

koudhop

Citra

15 gr

12.5 α pellets

koudhop

Gist: Lalbrew Verdant IPA

1 zakje

 

 

Bottelsuiker

5gr/ltr

 

 

Maischschema

70 °C

66 °C

78 °C

0 min.

60 min.

5 min.

Opmerking van de brouwer

  • De aangegeven hoeveelheden water zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eind SG bereikt hebt, plus het aantal liters dat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.

  • Hoofdvergisting: 1 a 2 weken tussen 18°C en 22°C

  • Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5°C en 15°C

  • De koudhop toevoegen tijdens de lagering

Terug naar overzicht