Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, oktober 2022

tww oktober 2022
Door: Michael Woolthuis

Recept van de maand

Denkend aan Engeland proef ik weer die overheerlijke Engelse en Ierse ales. Smaakvol, niet te veel alcohol of koolzuur en zeker niet te koud gedronken. Dat laatste is vooral lekker met het komende gure weer. Want, let wel, de Sint zit weer in de lucht. De eerste zak pepernoten is reeds weer genuttigd en het marsepein vliegt je alweer om de oren. Dus het koude weer kan nooit lang meer op zich laten wachten.

Nu dus een Irish Red Ale. Die mogen weer want het hele Brexitgebeuren komt al haast bijna niet meer bovendrijven in de huidige nieuwslawine over oorlog, recessie en gasprijzen. En als je het niet meer in de krant kan vinden dan is het niet meer erg en kunnen we het weer als vanouds negeren. En dus mogen we weer lekker Engelse, Ierse en Schotse bieren gaan maken, proeven en drinkeslempen.

Dit recept levert een heerlijk biertje op. Zeker als je hem niet te koud drinkt. Degusteren op 8-12°C is een fijne temperatuur om het volledige moutige aroma, smaak en mondgevoel tot zijn recht te laten komen.

Voor de experimentele fijnproevers: het toevoegen van ongeveer 100 gr honing tijdens de het koken levert een hele lekkere extra smaakdimensie op. Zeker als je een niet al te bloemige honing neemt.

Er is zelfs een probeersel met appelstroop geweest en die was ook best nog wel te drinken.

Groeten,
Michael

Recept voor oktober: Aairiesredeel

Receptgegevens

stijl:

Irish Red Ale

batchgrootte:

10 l.

kooktijd:

60 min.

alcoholpercentage:

5.0 %

begin-SG:

1054

eind-SG:

1012

EBC (kleur):

31.0

EBU (bitterheid):

41.0

Brouwhuisefficiëntie:

75 %

Ingrediënten

Ingrediënt

hoeveelheid

waarde

kooktijd

bijzonderheden

Pale mout

1500 gr

5 EBC

 

 

Cara-Belge

300 gr

30-40 EBC

 

 

Cara Pilsmout

300 gr

3 EBC

 

 

Melanoïdemout

400 gr

70 EBC

 

 

Maischwater

10.5 liter

 

 

Leverancier: Kraan

Spoelwater

7 liter

 

 

Leverancier: Kraan

Hallertau Hersbrücker

15 gr

3.2 α

60 min.

Bloemen

Cascade

10 gr

8.5 α

30 min.

Bloemen

Cascade

10 gr

8.5 α

15 min.

Bloemen

Lallemand London ESB

1

 

 

Leverancier: Lallemand

Bottelsuiker

5gr/ltr

 

 

 

 

Maischschema

70 °C

66 °C

78 °C

0 min.

60 min.

5 min.

Aanwijzingen van de brouwer

  • De aangegeven hoeveelheden water zijn ongeveer wat je nodig hebt bij een gemiddelde brouwinstallatie en ongeveer 4 liter water per kilo mout. Gebruik het spoelwater tot je het gewenste eind SG bereikt hebt plus het aantal liters dat je nodig hebt om het kookverlies van je eigen kookpan te compenseren.
  • Hoofdvergisting: 1 à 2 weken tussen 18 en 22 °C
  • Lagering: 2 tot 6 weken tussen de 5 en 18 °C
  • Alternatieve gist is de Safale S-04
Terug naar overzicht