Terug naar overzicht

Recept ‘Fantasy’ (2)

tww november 2022
Door: Peter van den Bosch

Dit recept is een variatie op het recept van “Celosia Fantasy”

Naam: ‘Celosia prut(s)bier’

Makers: Celosia brew brothers. (Martien van Stijn en Peter van den Bosch)

Zelfbedacht recept, gebrouwen op 3 September 2021

Doel: lekker fris en blond biertje.

De eerste batch ‘Fantasy’ was erg lekker, dus dan nog maar een keer een receptvariant in elkaar ‘geprutst’.

Aanpassingen

  • Bij dit recept is Styrian Goldings hop vervangen door – vergelijkbare – Fuggle, want we brouwen liever met hopbloemen en van Styrian Goldings hadden we alleen korrels omdat de Styrian tijdelijk als bloemen uitverkocht was. Hopkorrels geven gruis in het wort.

  • We hebben t.o.v. de eerste batch nu een hydratatie met steriel water (giststarter) gemaakt i.p.v. de droge korrels op het wort te strooien.

  • Ook is de tweede hopgift nu in een apart hopzakje los in de kookpan gegaan.

Recepthoeveelheid: 15 liter

Ingrediënten

Swaen Pilsner

4,25 kg

 

GoldSwaen Belge

0,25 kg

 

Fuggle

20 g

4.5 α

Cascade

40 g

4,5 α

Maischwater

15 liter

Katwijks water - Dunea kraan

Spoelwater

10 liter

Katwijks water - Dunea kraan

Gist: Safbrew T58

1

 

Bottelsuiker 6 g/l

 

 

Maischen

Mouten afwegen en schroten

15 l maischwater opwarmen tot 69,0 °C (iets meer liters dan eerste batch ‘fantasy’)

Mout storten en dan 60 min. bij 67,0 °C (blijven roeren)

Opwarmen tot 78,0 °C en 10 min. aanhouden 78,0 °C

Doel SG maischen: 1,093 SG (22,8 °Brix; 22,1 °P)

Filteren en spoelen

10,0 l spoelwater opwarmen en filterbed ermee spoelen

Doel SG in kookketel: 1,055 SG (13,9 °Brix; 13,5 °P)

Koken

Totale kooktijd: 75 min.

20,0 g Fuggle (ca 4.5%) bij 60 min. voor einde koken in de hopmand

40,0 g Cascade (4,5 %) bij 15 min. voor einde koken, in nylon hopzakje met kookknikkers als ballast om drijven te voorkomen

NB: bij alles in de (tweehaaks)hopmand moet je persen om de hopbloemen ‘onder water’ te krijgen en dat benadeelt de afgifte van smaakstoffen van aromahop Cascade.

Doel SG einde koken: 1,065 SG (16,2 °Brix; 15,8 °P)

Koelen

Koeling in stelling brengen en aanzetten

Gistvat spoelen en ontsmetten

Wort koelen tot < 23 °C

Gist enten

Giststarter maken (hydrateren) van ca. 100 ml in minifles van 200 ml. steriel en weer afgekoeld water.

Gistkorrels bij schroten alvast uit koeling halen om op temperatuur te komen en in minifles storten.

Omschudden en dat na 10 min. opnieuw en daarna nog 5 min. rust

Koelen tot < 23 °C en vervolgens wort in gistingsvat storten. Starter toevoegen.

Gistvat sluiten en fors schudden om p.p.m. zuurstof in wort te verhogen

Gistvat waterslot erop. Vergisting starten

Klimaatcel op 18 °C instellen (in gistvat = ca. 2 °C warmer)

Na 1 week overhevelen naar mandfles en klimaatcel naar 20 °C

Bottelen

Na 2 weken mandfles (bij SG 1016 )

Bottelsuiker 6 gram / liter oplossen in 300 ml steriel en afgekoeld water.

Temp. 20 °C aanhouden in klimaatcel

Na twee weken een paar flessen 48 uur koud gezet en geproefd. Doel bereikt (zie boven)!

Vervolgens alles in de koeling gelagerd. Prima biertje, schuimt goed!

Weinig zoetje en iets troebel, fris biertje met een licht zuurtje. Prima doordrinker!

Opmerkingen van de brouwer

  1. We hadden eerder bij diverse brouwsels gemerkt dat we bij maischen en koken best wel veel vocht verliezen en zijn daarom later onze liters bij de start in de recepten al een beetje gaan aanpassen t.o.v. wat de brouwsoftware aangeeft. Dat heeft tot gevolg dat we het doel van 15 liter in de mandfles nu wel haalden.
  2. Wij laten het bier in de mandfles rijpen en laten die dicht om reden van besmettingsgevaar en om er geen verse lucht bij te laten. We gaan dus niet voortdurend bemonsteren en doen dat pas na 2 weken om SG te checken, voorafgaand aan bottelen.
Terug naar overzicht