Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||
Fuller's ESB |
tww juni 2024 | ||||||||||||||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||||||||||||||
Om Fuller's eigen website te citeren over de geschiedenis en de smaken van Fuller's ESB: De reputatie van ESB als het beste Britse bier dat er is, wordt bevestigd door het verbazingwekkende aantal prijzen dat het heeft gewonnen. Het Amerikaanse Beverage Tasting Institute riep ESB in 1997 en 1998 uit tot ‘World Champion Bitter’. ESB kreeg een gouden medaille in de categorie Premium Ales op de International Beer Competition van 2003 en een zilveren medaille op hetzelfde evenement in 2004. Bovendien won ESB nog een zilveren medaille in de categorie Strong Bitter op het Great British Beer Festival van 2002. Geen enkel bier heeft meer CAMRA-prijzen gewonnen, waaronder Best Strong Ale in 1978, 1979, 1981, 1983, 1985, 1987 en 1991, en Champion Beer of Britain in 1978, 1981 en 1985. Als je niet van hoppige/bittere bieren houdt, laat het woord ‘bitter’ je dan niet afschrikken. Engelse bitters zijn lang niet zo bitter als Amerikaanse bitters. In feite draait het bij deze ESB (zoals bij de meeste Engelse bieren) om balans. Het is alleen bitter genoeg om de moutige body in balans te brengen. Sommige recepten voor dit bier gebruiken maïsvlokken. Fuller's is daar jaren geleden van afgestapt en gebruikt nu alleen nog Britse pale en crystal moutsoorten. Als je een ‘old school’ versie van dit bier wilt maken, vervang dan ongeveer 15% van de Britse Maris Otter mout door maïsvlokken. ReceptReceptgegevens
Ingredienten
Maischschema
Vergisten, lageren en bottelen
|
|||||||||||||||||||
Terug naar overzicht |