Terug naar overzicht | |||||||
Reactie vanaf de website (13) |
tww december 2021 | ||||||
![]() |
|||||||
Op de website van ’t Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.
Paul, Je bier is nu een week oud, geef het nu even de tijd om te rijpen. De hoofdvergisting is net voorbij maar dat wil niet zeggen dat je het gelijk moet gaan bottelen. Tijdens de vergisting worden door de gist allerlei stoffen geproduceerd die dezelfde gist tijdens de rijping weer opruimt. Als je in staat bent je gistvat koud te zetten zou dat heel mooi zijn. Twee weken op 5 °C is het beste, maar wat langer is niet erg. Pas daarna gaan botten. Je kan rechtstreeks van uit je vat bottelen. Voeg 12 uur voordat je gaat bottelen je suiker opgelost toe aan je gistvat, Je hoeft niet te mengen. De gistactiviteit zal voor de menging zorgen. Daarna bottelen van uit je gistvat. Met vriendelijke groeten, |
|||||||
Terug naar overzicht |