Terug naar overzicht

Penari nieuws

tww december 2021
Door: Nico de Boer

Penari of Penarie nieuws dat is de vraag?

In het oktober clubblad las ik het “Penarie nieuws” en concludeerde dat ons clubje stiekem uitgebreid moet zijn want ergens is er een extra “e” bijgekomen. De naam Penari, dat zijn overigens de eerste letters van de oprichters van ons brouwclubje NIco PEter ARjen. Ergens moet dus een verstekeling met een naam beginnend met een E binnengeslopen zijn. Ik heb nog even in onze ‘man cave’ gekeken maar kon daar geen verstekeling vinden. Wel hebben we Paul in onze gelederen maar op een moment is besloten de naam Penari niet meer uit te breiden (het was namelijk ooit al eens ARNI, voordat Peter zich bij ons aansloot).

Genoeg gezever over een extra E, hebben de Penari’s nog wat op brouwgebied beleefd afgelopen maanden? Eigenlijk niet, want anders waren we wel met een betere headline gekomen. Natuurlijk hebben we gezellig de maandagavonden in onze ‘man cave’ doorgebracht onder het genot van een biertje.

Dit jaar hebben een 2e kloon, of beter gezegd een 2e eigen interpretatie, van de La Corne tripel gemaakt. Een jaar of wat geleden was dit bier opeens moeilijk te verkrijgen bij de toeleverancier van ons favoriete café, daarom hebben we in overleg met de uitbater getracht het bier te klonen. Officieel heet ’t het bier: La Corne du Bois des Pendus tripel. Een lange naam waarvan de oorsprong als volgt beschreven wordt: In 1636 leefde Cornelius, een brouwer die een exceptioneel bier brouwde waarvan het geheim heel goed bewaard is gebleven. Op een trieste dag werd hij in een bos opgehangen door een groep plunderaars die iedereen vermoordden die op hun pad kwam. Sinds die tijd is het bos behekst met de verschijning van Cornelius met een touw om zijn nek die de volgende woorden fluistert: “Aan iedereen die het bier van La Corne du Bois des Pendus drinkt en de volgende woorden uitspreekt: Glorie aan de hoorn, aan Cornelius en aan alle gehangenen in het bos, gezondheid zonder medelijden, zij krijgen het eeuwige leven”.

Het wiki verhaal is: Het bier is vernoemd naar La Corne du Bois des Pendus, een plaats in de huidige Belgische provincie Luxemburg. In februari 1636 werden hier in een hoornvormig gedeelte van het woud van Anlier tijdens de Dertigjarige Oorlog door Oost-Europese soldaten, ingehuurd door Duitsland, een honderdtal dorpsbewoners opgehangen. Cornelius leeft al een tijdje niet meer (als hij al bestaan heeft), maar er is dus een brouwerij die bieren maakt vernoemd naar de legende. Het bier wordt gebrouwen in opdracht van Brasserie d'Ebly bij Brasserie des Légendes te Elzele.

Naast de tripel brouwen ze er ook nog een black, een blonde en een bruine. Behalve dat er een mooi verhaal bij zit, smaakt het bier ook erg lekker, lekker genoeg om ons te inspireren om dit bier te klonen. Zoals gezegd: het bier was door ons eerder al gebrouwen en het werd hoog tijd om onze kloon bieren eens te vergelijken met het origineel. Op het etiket staat suiker vrij… wel bijzonder: tripel zonder (rest)suikers, maar goed.

We hebben tijdens onze eerste poging daarom honing gebruikt. Bij het 2e brouwsel dachten we dat het eigenlijk wel heel on-Belgisch is om in een Belgische tripel geen suiker te gebruiken. Ons 2e brouwsel had daarom wel suiker, wat voor de zoetigheid geen verschil maakte, wel ontbrak de honing-toets. Gelukkig is La Corne intussen bij de Drinkhut goed te verkrijgen. We hebben dus een avondje La Corne proeven en vergelijken gedaan  en natuurlijk niet alleen de Tripel. Conclusie: Ons bier wijkt qua kleur af van het origineel, het is donkerder en is ook iets zoeter. De typische tripelsmaak is gelijk en het lijkt erop dat onze hopkeuzes goed in de buurt liggen van het origineel, de neus is vrijwel gelijk.

Smaakanalyse van Beerinabox
Afbeelding: smaakanalyse van Beerinabox

Het klonen van een bier is en blijft moeilijk, smaken proberen te duiden is een hele opgave. Het lijkt me een leuk thema voor een clubavond: een bier ‘reverse engineeren’ eens kijken of we met een groepje een bier kunnen analyseren op gebruikte grondstoffen. Wanneer dat weer kan is natuurlijk de vraag want onze clubavond van november hebben we al moeten cancelen en of die van december door kan gaan is nog maar de vraag, want zojuist hoor ik de Minister President weer een lockdown voor 3 weken afkondigen. Gelukkig kunnen we thuis blijven brouwen zolang we onze materialen maar voor 17:00 bij brouwmaatje opgehaald hebben en op 1,5 meter brouwen, maar daar zijn we intussen aan gewend.

Brouw ze en blijf gezond.

Penari

Terug naar overzicht