Terug naar overzicht

Brouwtechniek: o.a. een decoupeerzaag

tww oktober 2021
Door: Jean-Pierre Bylard

Je twijfelt: “wèl doen – niet doen?” Ja, dan is er een aantrekkelijk aanbod en je koopt dan bij de Braumarkt een: ‘Easybrew (Conische) Fermenting Bucket 30L’, in RVS-uitvoering, kortom: een vergister. Meteen doemen er ook een paar vragen op: de eerste (A) al vóóraf: past de complete vergister in mijn klimaatkast ? Ja, hij past zó goed zelfs, dat er boven het vat (incl. waterslot) nog ruimte was voor een schap waarop mijn (nog gesealde) hoppen kunnen liggen.

Dan vraag B: de vergisting t/m het klaren (dat laatste bij 4 °C) van het bier in één-en-dezelfde vergister? “Maar je mag toch niet het bier laten staan op die ‘oude’ gist, i.v.m. autolyse (uiteenvallen van de oude gist)?” Ik heb me laten vertellen dat dàt héél erg meevalt. Tijdens een rondleiding in de brouwerij van Hertog Jan te Arcen, bleek dat ze daar de gist ook erin laten zitten t/m het klaren en die er dàn pas uithalen. Die gevreesde autolyse schijnt pas na heel lange tijd te ontstaan. Je hebt dan al lang-en-breed het bier gebotteld. Ook een deskundige binnen onze eigen clubgelederen had het idee dat het met de autolyse voor zo'n periode van 3-4 weken wel erg meeviel.

Tot slot vraag C: de gist in vergister daalt naar de conische bodem. Ook de wanden lopen een beetje conisch. “Ja, maar er blijft dan toch nog een deel van de gist aan de wand plakken en op de bodem komt ook niet alles in het ‘putje’. Hoe krijg je dat van de wand af en/of zo centraal mogelijk op de bodem? Een whirlpool is niet zo handig, je verstoort de reeds gedaalde gist en je krijgt de biervijand ‘zuurstof’ in je bier/op je dak. Misschien helpt zachtjes kloppen op de wand, of iets dat flink trilt.

Ik ben maar eens (met mijn 82 jaar) langs een seksshop gegaan voor een vibrator. Ja, die dingen trillen wel, maar niet voldoende om enige opwinding in de vergister te krijgen. Dus zonder aankoop (!) de shop weer uit. Maar wat nu? Thuisgekomen eens goed naar mijn gereedschap gekeken ét voilá… een hevig trillend gereedschap: een decoupeerzaag. Zaagje eruit gehaald en een schuimrubber bodempje aangebracht op de grondplaat ervan. Je wilt natuurlijk geen krassen op je gloednieuwe RVS vergister.

Het werkte perfect. Tijdens de hele vergistingstijd, t/m de klaring 3x een paar minuten tegen de wand gehouden. Zèlfs op de conische bodem was de gist wat geconcentreerder. Tijdens het leeg laten lopen van de vergister in het vat met de bottelsuiker was er geen teken van gist aan de wand. Voor de bodem hoefde ik niet bang te zijn: de bovenste aftapkraan voor het heldere wort lag boven het niveau van de conische bodem. Ik moest er wel aan wennen dat er meer bier overbleef in de vergister dan ik anders in mijn gistingsfles had. Maar ja, ook hier geldt: “wie het onderste uit de kan wil hebben krijgt de deksel op zijn neus”.

PS 1

De siliconen afdichting van de deksel viel bij mij er telkens uit. Gebruik kit o.i.d. was het advies van de leverancier. Dat was me té veel. Ik heb een beetje witte vaseline in de rand gesmeerd; de ring bleef prachtig zitten.

PS 2

Heeft iemand (ik wèl) zijn vingers ooit open gehaald aan de scherpe rand van de deksel?

Terug naar overzicht