Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww september 2021
Door: Ben Jacobs

Hopplant
Hop & Hydroponics
Oogstfeest. U kent dat wel, feestje vieren als alles van het land is, de druiven geplukt, of welke reden men dan ook kan verzinnen om na het harde werken de flessen te laten knallen. Dat zal hier en daar in de wereld straks weer mogelijk zijn. Ik moest daar aan denken toen ik deze week mijn hop ging oogsten. 170 gram. Tja, 170 gram……. niet bepaald voldoende voor een feest (het was ook niet zo hard werken om het binnen te halen), maar gelukkig weer net voldoende voor een brouw.

Mijn tuinhop biertje is nu lekker in de maak en ik hoop dat de gistjes, die harde werkers, er wat moois van maken. Ook zij krijgen na hun noeste arbeid geen oogstfeestje. Sterker nog, uiteindelijk gaan ze dood en enkelen van hen in rust (om later nog een keer dienstbaar te zijn door mijn flessen onder druk te zetten).

Maar met deze brouw is het brouwseizoen voor mij weer geopend. Alhoewel het nog steeds wel wat te warm is (al heb je nog zo’n fancy platenkoeler, met koelwater van 18 graden is de worttemperatuur moeizaam terug te brengen). Wat dat betreft had ik beter in augustus kunnen brouwen, maar toen verbleef ik op diverse plekken in Nederland in een tent. Toen had het best wel wat warmer, vooral zonniger, mogen zijn.

Nu ik het toch over een nieuw seizoen heb, ik ben benieuwd hoe we met 't Wort Wat! dit jaar verder gaan. Ik hoop op vele volle avonden.
 
Proost, Ben

Terug naar overzicht