Terug naar overzicht

Recept van de maand: Sterksappie?

tww september 2021
Door: Michael Woolthuis

Ahornsiroop

Zodra de eerste pepernoten, pietdiscussies en kerstballen in de schappen verschijnen komen bij mij altijd de beste sint, kerst en oudejaars bier recept ideeën boven drijven. Je moet alle ellende toch ergens mee verdrinken. Wat is dan beter of lekkerder dan een lekker sterk bier een fijne barley wine ofzo.
 
Het begon eigenlijk met de gedachte: “ik moet eens iets met Ahornsiroop doen want dat staat tegenwoordig gewoon hier op de plank in de supermarkt stof te verzamelen want wie koopt dat nou in de zomer, wie koopt dat überhaupt eigenlijk en waarvoor dan?”. Tevens had ik nog een ideetje liggen wat nog niet helemaal compleet af was. Het had nog een dingetje nodig. Een twist, een zoetje, een smakie, een luchie ……….. Ahorn dus.
Thuis gauw alles doorgerekend en hopla onderstaand Sterksappie was geboren.
 
 
Groeten,
Michael
 
 
 
Ps,
Recept voor september:

Sterksappie?

datum: 11 september 2021
van: Michael Woolthuis
klasse: D
stijl: Barley Wine

Recept gegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 90 min.
alcoholpercentage: 10.0 %
begin-SG: 1094
eind-SG: 1020
EBC (kleur): 31.0
EBU (bitterheid): 35.0
Brouwhuisefficiëntie: 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pale mout (5 EBC) 2500 g   5 EBC  
Munichmout (15 EBC) 900 g   15 EBC  
Cara Pilsmout (3 EBC) 400 g   3 EBC  
Cara Red (45 EBC) 225 g   45 EBC  
Ahorn siroop 160 g   10 EBC  
Colombus hopbloemen 10 g 60 min. 16 α Bloemen  
Colombus hopbloemen 10 g 30 min. 16 α Bloemen  
Cascade 10 g 15 min. 6 α Bloemen  
Cascade 10 g 5 min. 6 α Bloemen  
Lallemand Abbaye 1     Leverancier: Lallemand

Maischschema

68 °C 78 °C
60 min. 5 min.

Opmerkingen van de brouwer

-De mouten storten bij 70°C -De Ahorn siroop toevoegen tijdens de laatste 10 minuten van het koken.


Als je geen ahorn siroop kan vinden dan kan het eventueel vervangen worden door gewone stroop, Agavestroop, Golden syrop of honing.

Terug naar overzicht