Terug naar overzicht | |||||||
Reactie vanaf de website (10) |
tww augustus 2021 | ||||||
![]() |
|||||||
Op de website van ’t Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.
Beste Willem, Het is bekend dat als het gistvat wordt afgekoeld voor de lagering of Coldcrash, het luchtvolume boven het bier krimpt en er dan lucht wordt aangezogen via het waterslot. Hoe groter het temperatuurverschil tussen de vergistingstemperatuur en de lagertemperatuur, hoe groter het volumeverschil. Dit heeft een paar mogelijk nadelen; dit is afhankelijk van het type bier dat je brouwt. Vuil en verontreinigingen vanuit je waterslot kunnen in je jongbier terecht komen. Een ander nadeel is dat er buitenlucht met zuurstof in je gistingsvat terecht komt. Het volume lucht boven je bier is door de vergisting gevuld geraakt met CO2. Wat is wijsheid in deze situatie;
Met vriendelijke groeten, |
|||||||
Terug naar overzicht |