Terug naar overzicht

Robuust Porter

tww juni 2021
Door: Stefan Hendriks

namens de Kwaliteitscommissie (KC)
 
Dit is het Recept waarmee ik afgelopen jaar de 1e prijs in de klasse B-D-V heb gewonnen bij onze clubkampioenschappen. Dit jaar zijn de wedstrijdbieren een Tripel en een Porter. Als je clubkampioen 2021 wilt worden, moet je minimaal 1 van deze 2 inzenden om een kans te maken. De KC vindt het belangrijk dat meer leden hun bieren inzenden voor wedstrijden. Van de verkregen feedback leer je veel en het is ook nog eens een leuk proces om aan deel te nemen. Laten we daarom beginnen met het komende clubkampioenschap. Een bewezen recept kan dan een goed uitgangspunt zijn om mee te beginnen!

Gezien er vorig jaar al de nodige aandacht voor de Tripel is geweest, hebben wij ons nu op de Porter gefocust. Tijdens het samenstellen van dit recept was mijn doel om een goed basisrecept te verkrijgen voor een Porter, een Robuust Porter om precies te zijn. Dit type valt in de klasse D maar staat (stond?) niet op de lijst van mogelijk in te zenden bieren voor het ONK of het clubkampioenschap. Een Baltic Porter daarentegen wel.

Toch heb ik mijn Robuust Porter in deze categorie ingezonden. Er zijn enige verschillen tussen deze 2 typen, maar ze lijken wel redelijk op elkaar. Een verschil is dat een Baltic Porter meestal gefermenteerd wordt met een ondergistend type gist en een Robuust Porter kan zowel met boven- als ondergistend type gist vervaardigd zijn. Daarnaast worden er in een Baltic Porter meestal Mout- en hopsoorten van het Europese vasteland gebruikt. Ook de keuze van het type gist  bepaalt voor een redelijk groot deel het karakter van het bier. Verder is een Baltic Porter t.o.v. een Robuust Porter vaak iets zoeter en iets minder gebrand/geroosterd van smaak. Echter, de verschillen zijn niet lang niet zo groot als bijvoorbeeld tussen een Stout en een Porter.

Dan hier het recept:

Porter

Receptspecificaties

Naam recept

Porter

Kenmerk

Porter recept van Stefan Hendriks

Biertype

Porter (Robust)

Aantal liters (gistvat)

30

Gewenst begin SG

1068

Brouwzaalrendement

70%

Verwacht alcoholvolume

7,4%

 
Algemeen

Totaal water

52,7 liter

Maischdikte

4,0 l/kg

Maischwater

40,8 liter

Spoelwater

11,9 liter

Kooktijd

75 min.

Berekende kleur

230 EBC (BrouwVisie)

Berekende bitterheid

45 EBU (Glenn Tinseth)

Vergistbare ingrediënten voor 30 liter wort

Moutnaam

% Stort

Massa (kg)

Kleur (EBC)

Pale ale mout, Maris otter

75,2

7,67

5

Brown, GoldSwaen

10,2

1,04

220

Amber (TS)

5,0

0,51

70

Carafa Special Type 2 (Weyermann)

2,0

0,20

1150

Chocolate Tarwemout

3,0

0,30

1050

Biscuitmout (TS)

3,6

0,37

60

Cara-red

1,0

0,10

50

Hop voor 30 liter wort

Hopnaam

% Alfazuur

Massa (gram)

Kooktijd (min.)

Aandeel IBU

Sorachi Ace

11,6

42

60

34

Fuggle (UK)

4,0

25

10

3

East Kent Golding

4,0

24

10

2

Fuggle (UK)

4,0

35

Vlam uit

0

East Kent Golding

4,0

36

Vlam uit
 

0

Gist

Gistsoort:

Wyeast 1028 London Ale

Gisdt toegevoegd als:

Giststarter

Volume starter

Afhankelijk van hoeveelheid wort

Beluchtingstijd

1e 36 uur geen waterslot

  • Temperatuur giststarter volgens de specificaties van de producent.
  • Ook een ondergistend type gist is goed te gebruiken voor dit biertype

Maischschema

Stap nr.

Temperatuur (°C)

Rusttijd (min.)

Maischdikte

1

67

60

4,0 l/kg

2

72

15

4,0 l/kg

3

78

5

4,0 l/kg

Opmerkingen van de brouwer

  • Voor dit bier heb ik het water niet aangepast. Door de donkere mouten zal de PH tijdens het maischen al goed zijn. Het spoelwater moet je eigenlijk wel aanzuren tot maximaal pH 6.
  • Brouwzouten zijn toe te passen maar zijn zeker niet noodzakelijk voor een goed eindresultaat.
  • Als na de nagisting het SG minimaal 1 week stabiel is kan je gaan bottelen. Let op!! Meerdere Engelse giststammen hebben de neiging om, zodra er iets zuurstof bij komt tijdens het bottelen, weer iets verder te uit te vergisten. Dit is lastig voor ons want hoeveel bottelsuiker gebruik je dan? Mij is het al een aantal keer overkomen dat ik zo een over-gecarboniseerd bier kreeg, helemaal voor Engelse begrippen. Goed beluchten bij aanvang van de vergisting kan helpen om tot een lager (eind) SG komen voor dat je gaat bottelen.
  • Gebruik bij het bottelen een Engelse hoeveelheid bottelsuiker van ergens tussen de 3-4 gram per liter. Een over-gecarboniseerde Stout of Porter kan net een paar puntjes minder opleveren in een wedstrijd.
  • Laat na het bottelen en hergisten op fles het bier nog zeker 4-6 weken rijpen op een koele en donkere plek. Dan komt het goed op dronk.

Succes met het brouwen!
Stefan Hendriks

Terug naar overzicht