Terug naar overzicht | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Robuust Porter |
tww juni 2021 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Door: Stefan Hendriks | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
namens de Kwaliteitscommissie (KC) Gezien er vorig jaar al de nodige aandacht voor de Tripel is geweest, hebben wij ons nu op de Porter gefocust. Tijdens het samenstellen van dit recept was mijn doel om een goed basisrecept te verkrijgen voor een Porter, een Robuust Porter om precies te zijn. Dit type valt in de klasse D maar staat (stond?) niet op de lijst van mogelijk in te zenden bieren voor het ONK of het clubkampioenschap. Een Baltic Porter daarentegen wel. Toch heb ik mijn Robuust Porter in deze categorie ingezonden. Er zijn enige verschillen tussen deze 2 typen, maar ze lijken wel redelijk op elkaar. Een verschil is dat een Baltic Porter meestal gefermenteerd wordt met een ondergistend type gist en een Robuust Porter kan zowel met boven- als ondergistend type gist vervaardigd zijn. Daarnaast worden er in een Baltic Porter meestal Mout- en hopsoorten van het Europese vasteland gebruikt. Ook de keuze van het type gist bepaalt voor een redelijk groot deel het karakter van het bier. Verder is een Baltic Porter t.o.v. een Robuust Porter vaak iets zoeter en iets minder gebrand/geroosterd van smaak. Echter, de verschillen zijn niet lang niet zo groot als bijvoorbeeld tussen een Stout en een Porter. Dan hier het recept: PorterReceptspecificaties
|
Totaal water |
52,7 liter |
Maischdikte |
4,0 l/kg |
Maischwater |
40,8 liter |
Spoelwater |
11,9 liter |
Kooktijd |
75 min. |
Berekende kleur |
230 EBC (BrouwVisie) |
Berekende bitterheid |
45 EBU (Glenn Tinseth) |
Moutnaam |
% Stort |
Massa (kg) |
Kleur (EBC) |
Pale ale mout, Maris otter |
75,2 |
7,67 |
5 |
Brown, GoldSwaen |
10,2 |
1,04 |
220 |
Amber (TS) |
5,0 |
0,51 |
70 |
Carafa Special Type 2 (Weyermann) |
2,0 |
0,20 |
1150 |
Chocolate Tarwemout |
3,0 |
0,30 |
1050 |
Biscuitmout (TS) |
3,6 |
0,37 |
60 |
Cara-red |
1,0 |
0,10 |
50 |
Hopnaam |
% Alfazuur |
Massa (gram) |
Kooktijd (min.) |
Aandeel IBU |
Sorachi Ace |
11,6 |
42 |
60 |
34 |
Fuggle (UK) |
4,0 |
25 |
10 |
3 |
East Kent Golding |
4,0 |
24 |
10 |
2 |
Fuggle (UK) |
4,0 |
35 |
Vlam uit |
0 |
East Kent Golding |
4,0 |
36 |
Vlam uit |
0 |
Gistsoort: |
Wyeast 1028 London Ale |
Gisdt toegevoegd als: |
Giststarter |
Volume starter |
Afhankelijk van hoeveelheid wort |
Beluchtingstijd |
1e 36 uur geen waterslot |
Stap nr. |
Temperatuur (°C) |
Rusttijd (min.) |
Maischdikte |
1 |
67 |
60 |
4,0 l/kg |
2 |
72 |
15 |
4,0 l/kg |
3 |
78 |
5 |
4,0 l/kg |
Succes met het brouwen!
Stefan Hendriks