Terug naar overzicht

Ben brouwt speciaal

tww juni 2021
Door: Ben Jacobs

Geheel in stijl met de veranderde maatschappij door Covid brengen wij deze keer de Special uit, niet in oktober, maar in juni. Maar dan heeft u de hele zomervakantie om in de, mogelijk nog deels bestaande, lockdown deze special door te ploegen en eventueel datgene wat u ervan leert, toe te passen. Of het lekker te laten sudderen in uw gedachten totdat het seizoen of uw vrije tijd het toestaat om weer te gaan brouwen.

Deze special gaat over toevoegingen in bier, anders dan mout, hop, gist en water. Ik ga de inhoud verder niet met u doornemen, want u heeft ooit geleerd te lezen, maar laat ik beginnen met een recept met een toevoeging waar ik zelf nogal weg van ben. Het lijkt op een recept wat in een ver verleden door de inkoopcie werd geleverd. Het blijft een lekker bier, mits je aan het ingrediënt Gagel blaadjes (Myrica gale) weet te komen (liefst geplukt in mei). En weet u dat dit het belangrijkste onderdeel was van het gruit dat in bier werd verwerkt voordat de hop zijn intrede deed? En dat was niet voor niets.

Ben's Gagel Lager

datum: 19 mei 2021
van: Ben Jacobs
klasse: C
stijl: Pilsener

Receptgegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 75 min.
alcoholpercentage: 7.0 %
begin-SG: 1066
eind-SG: 1012
EBC (kleur): 21.0
EBU (bitterheid): 26.0

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Swaen Pilsner - Pilsmout 2500 g   3 EBC Leverancier: The Swaen
Munichmout - Type 1 325 g   12 EBC Leverancier: Weyermann
Pale Crystal Malt  60 g   60 EBC Leverancier: Thomas Fawcett
Zuurmout 60 g      
Hallertau Perle 13,5 g 75 min. 5.7 α Pellets  
Hersbrucker 17,5 g 10 min. 3.2 α Pellets  
Gagelblaadjes  0,5 g 10 min.    
Koriander 5 g 5 min.    
Saflager W-34/70 1     Leverancier: Fermentis
Maischwater 8.5 l     Leverancier: Kraan
Spoelwater 10 l     Leverancier: Kraan

Maischschema

64°C 72°C 78°C
20 min. 40 min. 5 min

Na flame-out de hop- en kruidenkolom verwijderen, en het wort koelen.

Gist: Fermentis Saflager W-34/70. Temp. 11 °C, maar kan bij deze gist ook hoger zijn, zonder nadelige gevolgen voor het lagerkarakter.

Proost!

Terug naar overzicht