Terug naar overzicht

Reactie vanaf de website (9)

tww mei 2021
Door: Theo van Eijden

Op de website van 't Wort Wat! bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

Datum

Zondag 9 mei 2021

Voornaam

Matthijs

Vraag / opmerking

Beste Theo,

Ik ben sinds zomer 2019 lid van 't Wort Wat!, en op de eerste clubavond die ik mocht bijwonen vertelde jij over het aanmaken van giststarters.

Zelf heb ik nu zelf ook alle spulletjes voor een aanmaken van een giststarter in huis gehaald en ben van plan om eind deze maand mijn brouwproces uit te breiden met het maken van een giststarter met de magneetroerder.

Heb hier al een aantal artikelen over gelezen op de website, onder andere je slides van de presentatie en je artikel uit 2012. Ik heb alleen nog een vraag. Ik heb gisteren bij Brouwmaatje de laatste spullen gehaald, en daar werd verteld dat je voor een optimale giststarter, na het bezinken, een zogenaamde middenlaag moet weghalen. Daarnaast vertelde men mijn daar dat er documentatie over de hoeveelheid droog moutextract per liter.

Mijn vraag is nu dus of jij me kunt helpen aan betreffende documentatie? Ik heb op de website gekeken, maar het is me tot nu toe nog niet gelukt dit te vinden, dus probeer het even via deze weg.

Alvast bedankt!
Matthijs

Beste Matthijs,

Een giststarter moet je opbouwen. Afhankelijk van de hoeveelheid wort moet je meerdere stappen gebruiken. Klein beginnen en dan steeds een stap groter gaan. Voor 20 liter wort is een starter van 1 liter ruim voldoende.

Je begint met  een halve liter water en 50 gram moutextract dat is gekookt en afgekoeld. Hier de gist aan toevoegen en deze laat je een dag op je roerplaat staan. Daarna maak je 1 liter gekookt water met 100 gram moutextract aan. Laat deze afkoelen en voeg hier je halve liter starter aan toe en laat  ook deze weer 1 dag op je roerplaat staan. Daarna kan je deze nogmaals vergroten door 2 liter water met 200 gram moutextract klaar te maken. Ook deze weer laten afkoelen en voeg hier dan weer je liter aan toe en laat deze weer een dag staan op je roerplaat. Op deze wijze maak je  een enorme hoeveelheid gistcellen aan.

Je hebt nu de keuze om alle gist met vloeistof aan je wort toe te voegen. Je kan ook deze nog een paar dagen laten staan op een koude plaats zodat alle gist naar de bodem zakt. Daarna heel voorzichtig de bovenste heldere vloeistof  afgieten en aan je wort toevoegen.

Het weglaten van de middenlaag doet bij mij geen belletje rinkelen. Ik hoop dat je genoeg informatie hebt. Mocht het niet duidelijk zijn laat het me weten.

Lees ook dit artikel eens: https://www.twortwat.nl/t-i/1330100333.

Met vriendelijke groeten,
Theo van Eijden

Terug naar overzicht